Tinitus

tinitus; audiomed

Različne vrste razširjene bolezni – TINITUS

Tinitus je med ljudmi zelo razširjena bolezen, kjer ima posameznik kljub popolni tišini občutek, da v predelu glave in ušes šumi, poka, zvoni, piska ali žvižga. Je medicinski fenomen, katerega zvoki preglasijo skoraj vse in so izredno neprijetni. Vsak zvok ni nujno, da je tinitus, zato medicina razlikuje več ”vrst” tinitusa.

Akutni in kronični tinitus

Skoraj vsak človek je že kdaj doživel pisk ali pisku podobne zvoke v ušesu.Pri večini posameznikov to stanje navadno izgine tako hitro, kot se pojavi. Pri nekaterih lahko takšno stanje traja od več tednov do več mesecev. Pri časovnem obdobju več kot 3 mesecev, govorimo o akutnem tinitusu, kadar pa so ti neprijetni piskajoči zvoki prisotni več kot 3 mesece, pa medicina govori o kroničnem tinitusu.

Kompenzirani in dekompenzirani tinitus

Drugi znak za prepoznavanje tinitusa je način, kako tinitus občutimo. Če posameznik, katerega prizadane tinitus, sprejme neprijetne zvoke brez nekih okvar, to imenujemo kompenziran šum v ušesih. V kolikor posameznik prizadeti tinitus dojame kot bolezen, in mu le ta omejuje kakovost življenja, to imenujemo dekompenziran tinitus. Ta vrsta tinitusa se pojavi skupaj z simptomi, kot so nespečnost, razdražljivost, slaba koncentracija, lahko tudi anksioznost.

Subjektivni in objektivni tinitus

Orl zdravniki razlikujejo tudi tinitus glede na to, ali hrup v ušesu temelji na merljivem viru zvoka v telesu ali ne. Objektivni šum v ušesu povzroča tako merljiv vir zvoka v bližini notranjega ušesa. To so lahko npr. zvoki, ki jih sprožijo krvne žile, mišice ali dihalni gibi. Nasprotno pa subjektivni šum v ušesih nima zaznavnega vira zvoka; torej slišijo ga samo posamezniki, na katere se nanašajo. To je npr. zaradi nepravilne obdelave informacij v slušnem centru ali na drugih delih možganov. Ta vrsta tinitusa je veliko pogostejša od objektivnega.

Prepoznavanje tinitusa

Zvok – šum, ki ga slišijo posamezniki s tinitusom, je lahko zelo različen. Določeni slišijo konstantno šumenje ali piskanje, drugi slišijo ritmično mrmranje, brnenje, zvonenje, žvižgu podobne zvoke, trke, poke… nekateri prizadeti opisujejo tinitus kot zvok presketanja masla v ponvi ali kot melodijo. Zvoki lahko nastopijo posamezno ali se med seboj pomešajo, lahko zvonijo brez prekinitve, lahko zvonijo periodično s prekinitvami. Pojavijo se v različnih višinah, tako na enem kot tudi na obeh ušesih hkrati. V vsakem primeru je nenehna izpostavljenost, katere občutek izhaja iz glave, strašno neprijetna za posameznika.

Zvonenje v ušesih in drugi simptomi

Kratko posamično piskanje ali šumenje še navadno ni razlog, za skrb. Večinoma šum v ušesu izgine prav tako hitro, kot se hitro pojavi. Če pa šumenje traja več dni, je priporočljiv čim hitrejši dogovor za pregled pri zdravniku za ušesa, nos in grlo, kateri pregleda, ali gre za šum v ušesu, ali je za moteč hrup kakšen drug vzrok. V mnogih primerih zvoke in hrup v ušesu spremljajo tudi drugi simptomi, torej nespečnost,glavoboli, težave s spanjem in koncentracijo.. V večini primerov pa je tinitus in njegovi zvoki povezan z izgubo sluha pri posamezniku.

Zdravljenje

Tisti, katere prizadene šumenje v ušesih in za to stanje sumijo tinitus, se morajo najprej zglasiti pri ORL specialistu, kateri najprej povpraša po bolnikovih simptomih, katere mora natančno opisati, pozanima se glede predhodnih bolezni ter življenjskih razmerah. Z odgovorov lahko hitro sklepa, kakšni so možni vzroki za tinitus. Sledi pregled z otoskompom, s katerim zdravnik ugotoviursachen morebitne poškodbe ušesa. Preveri tudi sinuse in grlo ter spremlja pretok krvi v ušesih in karotidni arteriji. Z različnimi preiskavami sluha in meritvami ušesnega tlaka, kostnic in slušnega živca zdravnik pride do diagnoze in predlaga ustrezno zdravljenje. Lahko sodeluje tudi z drugimi specialisti, da razjasni vzroke drugih področij.

Vzroki za pojav tinitusa

Tinitus – simptom z neznanim vzrokom

Z medicinskega vidika tinitus ni bolezen, ampak simptom, zato je težko določiti jasen, splošen vzrok za to. Razlogi, zakaj ima nekdo tinitus, so lahko zelo različni. Vztrajno zvonenje v ušesu je pogosto znak bolezni, ki jo povzroči izpostavljenost pretiranemu hrupu. To je lahko povezano z delom, predvsem pri cestnih in gradbenih delavcih ali strojnikih, kateri niso uporabljali nobene zaščite za sluh ali pa je bila ta neustrezna.

Zaradi zdaj strožjih predpisov o varnosti in zdravju pri delu, je takšnih izgub sluha ali tinitusa manj, izpostavljenost hrupu pa je pogostejša zaradi dejavnosti, ki jih posameznik počne v prostem času, kot npr. poslušanje glase – koncerti ali diskoteke, uporaba motornih žag brez zaščite, uporaba strelnih pušk in pištol. Že en sam močnejši pok, kot je razpočen balon ali pok petarde lahko v ušesu sproži šumenje.

Precej pogosto te simptome sprožijo tudi težave s prenosom zvoka, ki se pojavijo pri raznih boleznih. Poškodba notranjega ušesa tudi lahko sproži tinitus, katere vzrok je lahko poškodba glave zaradi udarca pri padcu.

Vzrok za pojav tinitusa je lahko tudi ti. Vrtoglavica. Toda tudi vzroki, ki niso neposredno povezani z ušesom, so lahko odgovorni za hrup v ušesu, kot je nelagodje v vratni hrbtenici ali v zobeh in čeljusti. Drugi vzroki so lahko: podedovana, pridobljena ali starostna izguba sluha, kapljice za raztapljanje ušesnega masla, vnetja srednjega ali notranjega ušesa.

Deli s prijatelji