Alkohol in izguba sluha

Prekomerno uživanje alkohola lahko povzroči poškodbe sluha,lahko tudi vpliva na pojav tinitusa.

Nedavni dokazi kažejo, da je pitje alkohola, eden izmed dejavnikov tveganja za izgubo sluha. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Ulmu v Nemčiji, je pokazala, da prekomerno pitje v daljših obdobjih povzroča poškodbe slušne skorje.
Prekomerno pitje lahko vpliva na slušno skorjo možganov, ki je odgovorna za obdelavo zvokov. Če je ta del možganov poškodovan, lahko pride do težav s sluhom tudi pri zdravih ušesih.
Ko je obdelava zvoka v možganih zakasnjena zaradi poškodb, ki jih povzroči alkohol, lahko povzroči težave pri razumevanju hitrega govora in razlikovanju med glasovi v hrupnem okolju. To lahko bistveno vpliva na vašo sposobnost učinkovite komunikacije v različnih situacijah.

Poškodba slušnih lasnih celic – trajno

Majhne lasne celice v vašem notranjem ušesu igrajo ključno vlogo pri pretvarjanju zvoka v živčne impulze, ki se nato kot signal pošljejo slušnemu korteksu v možganih v obdelavo. Prekomerno uživanje alkohola lahko povzroči nepopravljivo škodo lasnim celicam notranjega ušesa, ovira prenos zvoka v možgane in povzroči trajno izgubo sluha. Ko so te lasne celice poškodovane, se ne obnovijo več, zaradi česar je morebitna izguba sluha, ki je posledica te poškodbe, vseživljenjsko stanje.

Učinki alkohola, ki povzročajo tinitus (zvenenje v ušesih)

Mnogi slušni strokovnjaki vam bodo povedali, da lahko pitje povzroči tinitus. Če ste kdaj popili preveč, ste verjetno že kdaj doživeli “vrtenje”, ko se vam vrti in se zdi, da se soba vrti (še posebej z zaprtimi očmi).
Ko alkohol vpliva na vaše notranje uho, ki je odgovorno za ravnotežje, lahko doživite “vrtenje”.
Vaše notranje uho ima tudi vlogo pri sluhu. Torej, če lahko alkohol povzroči “vrtenje”, ni presenetljivo, da lahko povzroči tudi zvonjenje ali brenčanje v ušesih.

Zakaj ima alkohol takšen vpliv:

Alkohol lahko zmanjša pretok krvi v notranje uho, kar lahko povzroči poškodbe.
Alkohol lahko poškoduje stereocilije v ušesih. To so majhne dlake, ki vam omogočajo zaznavanje tresljajev v zraku, ki jih vaši možgani interpretirajo kot zvok. Ko so te dlake enkrat ogrožene, si ne bodo nikoli opomogle ali ponovno zrasle.
Alkohol lahko vpliva na nevrotransmiterje v vaših možganih, ki so odgovorni za sluh. To pomeni, da medtem ko je alkohol v vašem telesu, vaši možgani ne delujejo pravilno. Prizadeti so tudi centri za odločanje in deli možganov, odgovorni za sluh.

Omotičnost in neravnovesje

Ena pijača preveč, lahko vpliva na vaše ravnotežje in povzroči omotico in dezorientacijo.
Po mnenju Združenja za vestibularne motnje lahko alkohol spremeni volumen in sestavo tekočine v notranjem ušesu, kar povzroči omotico, neravnovesje in potencialno izgubo sluha. To je zato, ker sta funkciji sluha in ravnotežja znotraj notranjega ušesa.
Alkohol se absorbira v tekočino notranjega ušesa in tam ostane tudi potem, ko se izloči iz krvi in možganov. To lahko povzroči vrtoglavico in prostorsko dezorientacijo, saj notranje uho spremlja ravnotežje. Zato nekateri ljudje po noči težkega pitja občutijo “vrtenje”.

Koliko je preveč

Pomembno je, da se zavedate znakov motnje uživanja alkohola, ki lahko vključujejo čezmerno pitje in njegov vpliv na vaše zdravje in odnose z drugimi. Poleg tega lahko zmanjšanje uživanja alkohola koristi zdravju, vključno z ohranjanjem sluha.

Če vas skrbi vaš sluh ali se želite testirati, nas pokličite in se še danes dogovorite za posvet v eni izmed naših poslovalnic.

Deli s prijatelji