Znanje gre skozi uho

sluh in učenje

Vse o slušnem tipu učencev.

Nekateri še vedno hodimo v šolo, redno obiskujemo tečaje ali se iz hobija razvijamo naprej; ljudje se nikoli ne nehamo učiti. Kako pa dejansko najbolje deluje pridobivanje novih informacij?

4 RAZLIČNI UČNI TIPI/VRSTE UČENCEV

Vsak znanje pridobiva na različne načine. Na splošno se čutila uporabljajo za zbiranje informacij, pri čemer ima vsaka oseba prednostni senzorični kanal. Medtem ko nekateri ponotranjijo nove stvari s ponovnim pojasnjevanjem s svojimi besedami, je dovolj, da drugi le preberejo informacije. Rezultat posameznih preferenc so štiri različne osnovne vrste učenja.

1. TIP VIZUALNEGA UČENCA – učenje s pogledom

Takšni učenci radi kombinirajo naučeno v obliki grafov, veliko pišejo in radi berejo. Zanje je pomembno prijetno učno vzdušje in njihova učna gradiva so v večini primerov lepo predstavljena, npr. z barvnimi označevalci.

2. TIP MOTORIČNEGA UČENCA – učenje z gibanjem in akcijo

Ta tip učenca se najučinkoviteje uči z aktivnim prijemanjem sredi akcije. Naučeno uporabi v praksi in to bi rad tudi takoj uresničil. Rad se veliko giba. Pogosto jih lahko prepoznamo po tem, da veliko gestikulirajo.

3. KOMUNIKATIVNI UČENEC – učenje s pogovori

Kdor komunicira, začne izmenjavo informacij. Ljudje komunikativnega učenca to izkoristijo, saj se lahko brez napora učijo v skupinah. Medsebojna izmenjava jim daje nove ideje in jim olajša pomnjenje informacij.

4. TIP SLUŠNEGA UČENCA – učenje skozi sluh

Tisti, ki pogosto slišijo, da odlično poslušajo, morda spadajo v skupino slušnih učencev. Ti učenci zlahka zajamejo in zapomnijo informacije, ki so jih slišali. Najučinkoviteje se učijo z ustnimi predstavitvami, poslušanjem besedil ali glasnim branjem. Pogosto je za to vrsto učenca značilno dejstvo, med učenjem mrmra sam sebi in si tako informacije dobro zapomni.

Ste sedaj opazili da ste slušni učenec? Ali morda družinski član ali nekdo blizu vas ustreza tipu slušnega učenca? Potem se lahko z nekaj nasveti in triki v prihodnosti učite še bolj učinkovito!

Učni nasveti, ki vam gredo na ušesa

Odpravite moteče dejavnike

Ker se slušni učenec pozorno odzove na zvoke, ga določeni zvoki lahko odvrnejo od tega, kar počne. Zato je potrebno zagotoviti mirno vzdušje za učenje. Ali glasba spodbuja koncentracijo alu jo celo moti, pa se razlikuje od osebe do osebe, pomaga le preizkušanje.

Branje na glas

Namesto, da si besedila berete na tiho, jih poskusite prebrati na glas. To pripomore k boljšemu upoštevanju predmeta. V učni proces je vključeno tudi uho, kar pomeni, da si je mogoče prebrane informacije učinkovito zapomniti. Če pa raje poslušate koga drugega, lahko prosite družinskega člana, naj vam npr. bere. Na ta način učenje samodejno postane skupna dejavnost.

Zvočni mediji in zvočni posnetki

Naj bodo to audio knjige ali oddaje s prispevki, ti postajajo vse bolj priljubljeni in so na voljo v širokem izboru. Mimogrede se bo pojavil prijeten stranski učinek: poslušanje na prvi pogled ne bo videti kot učenje. Če ne najdete ničesar, kar bi bilo primerno za vas: funkcijo glasovnih sporočil v različnih messenger storitvah verjetno poznate kot običajen medij. Zakaj ga ne bi uporabili tudi za učenje. Namesto zapisov si lahko s pametnim telefonom posnamete zvočni posnetek besedila. Nato lahko poslušate povedano kadarkoli in kjerkoli želite.

Samogovor

Kar se nekaterim sprva zdi nenavadno je za druge povsem normalno – pogovor sam s seboj! Naučeno lahko znova razložite s svojimi besedami in si tako bolje zapomnite. Če se ne morete navaditi na misel na monolog, vam tukaj koristi tudi dialog z drugimi, tako da se zadeve lotite še intenzivneje.

Kaj slišim?

Če se težko postavite v koncentrirano učno vzdušje,vam lahko pomaga ta vaja koncentracije. Zaprite oči in bodite tiho. Zdaj poizkušajte našteti vse zvoke, ki jih slišite kljub tišini. To vam bo pomagalo, da ostanete prisotni in boste v pravem razpoloženju za učenje.

Zaključek/ dejstvo

Pomembno je omeniti, da se ne bi smeli osredotočati na en tip učenca, saj lahko v nekaterih situacijah pomaga kombinirati svojo lastno učno metodo z drugimi. Na splošno boste delo največji učni uspeh dosegli z zaznavanjem informacij skozi več senzoričnih kanalov.
Če med uporabo teh metod ugotovite, da morate npr. pogosto prosit svoje ljubljene, naj govorijo glasneje, ne oklevajte in obiščite strokovnjaka za sluh v vašem območju.

Deli s prijatelji