Zdravljenje ušesnih bolezni

tinitus; audiomed

Raziščimo najpogostejše bolezni in poškodbe ušes.

Če v ušesu nastane čep iz ušesnega masla, moramo obiskati zdravnika specialista, ki ga bo odstranil z izpiranjem. Nekaj dni pred tem moramo običajno v sluhovod nanašati oljno pršilo, s čimer bomo čep omehčali.

Če pride do vnetja ušesa, moramo biti pozorni na trajanje obolenja. Lahko je kratkotrajno in brez zapletov mine samo od sebe. Vendar če vnetje ne izzveni v nekaj dneh, moramo nujno obiskati zdravnika.

Zdravnik specialist lahko s pregledom ugotovi vzroke in resnost vnetja ter nam na podlagi tega predpiše ustrezno zdravljenje. Če ugotovi, da so vnetje povzročile bakterije, nam predpiše antibiotik, glivične okužbe pa zdravimo z antimikotičnimi (protiglivičnimi) zdravili. Pomembno je tudi odstraniti izcedek, ki se nabere v zunanjem sluhovodu. Po svoji presoji lahko zdravnik specialist predpiše tudi kapljice za uho s protivnetnim delovanjem (kortikosteroidi). Neprijetne bolečine, ki spremljajo vnetje ušesa, lahko lajšamo s protibolečinskimi zdravili.

V vsakem primeru je treba dati telesu čas, da si opomore, pri te pa počivati in uživati dovolj tekočine ter vitaminov. Ob ustreznih ukrepih bi okužba morala izzveneti v tednu dni. Nezdravljeno vnetje lahko na ušesu pusti trajne posledice, kot je naglužnost.

V hujših primerih se v srednjem ušesu nabere toliko sluzi, ki ne more odteči skozi vneto evstahijevo cev, da začne potiskati na membrano bobniča. Zdravnik specialist otolaringolog v tem primeru lahko bobnič nadzorovano predre in s tem omogoči, da sluz odteče proti zunanjosti.

Deli s prijatelji