Zdravila in njihov vpliv na sluh

Zdravila, ki jih jemljete, lahko povzročijo težave s sluhom.

Zdravila, ki jih jemljete, lahko povzročijo težave s sluhom.

Poraba zdravil

Po podatkih NIJZ, je v letu 2022 vsak prebivalec Slovenije v povprečju prejel 9,29 receptov s predpisanimi zdravili. To število pa le še narašča, saj podatki kažejo na porast uporabe zdravil.

S tem porastom uporabe zdravil, skupnost slušnih zdravstvenih delavcev pričakuje tudi porast ototoksičnih reakcij. Ototoksičnost je ime, ko zdravilo povzroči spremembo sluha, ravnotežja osebe ali povzroči tinitus.

Ototoksična zdravila

Obstaja več kot 200 znanih ototoksičnih zdravil na recept in v prosti prodaji. Poškodbe, ki jih povzročajo ototoksična zdravila, se lahko odpravijo, lahko pa so tudi trajne.

Tukaj je nekaj znanih ototoksičnih zdravil in kaj se z njimi zdravi.

Aspirin in nesteroidna protivnetna zdravila — zdravila proti bolečinam, kot je Aspirin ali druga nesteroidna protivnetna zdravila, so lahko ototoksična, če jih jemljemo v izjemno velikih odmerkih.
Antibiotiki — nekateri antibiotiki, kot so aminoglikozidi, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje bolezni ledvic.
Diuretiki – pogosto se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka in drugih srčnih bolezni.
Onkologija — zdravila za zdravljenje raka, kot so cisplatin, bleomicin in ciklofosfamid.
Zdravila proti malariji — dokazano je, da zdravila proti malariji, kot je hidroksiklorokin, povzročajo tinitus, če jih jemljete dlje časa ali v velikih odmerkih.
Antidepresivi – selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina so bili povezani s tinitusom.
Benzodiazepini – blaga pomirjevala, ki se predpisujejo kratkoročno (na primer Xanax, Helex, Apaurin,…) in se uporabljajo za zdravljenje anksioznosti, stresa in drugega, lahko povzročijo tinitus – čeprav redko.

Predpisana zdravila

Pomembno je, da upoštevate zdravnikova navodila.
Če vam je zdravnik ali pooblaščeni zdravnik specialist predpisal ototoksično zdravilo, je pomembno, da ga jemljete še naprej, razen če vam ne naroči drugače.

Pomembno pa je tudi, da redno komunicirate z zdravnikom, ki vam je predpisal zdravilo, in sodelujete pri spremljanju simptomov ter spremljanju sluha in ravnotežja med in po protokolu zdravljenja. Pri tem delu lahko pomaga slušni akustik.

Prav tako je dober nasvet, da sodelujete s slušnim akustikom, da ustvarite izhodiščni zapis vašega slušnega in vestibularnega sistema. Osnovni avdiogram mora vključevati visokofrekvenčno avdiometrijo in testiranje prepoznavanja besed.

Vaš slušni akustik lahko zagotovi redne teste sluha za spremljanje delovanja in poročanje o morebitnih spremembah simptomov. To vam in vašemu zdravniku lahko pomaga pri odločanju o nadaljevanju zdravljenja, zamenjavi zdravil ali popolni prekinitvi zdravljenja z zdravili.

Čeprav ototoksičnost še zdaleč ni vodilni vzrok za izgubo sluha, se pa zgodi dovolj pogosto, da se je o tem vredno pogovoriti s svojim zdravnikom in slušnim akustom, če imate kakršnakoli vprašanja ali skrbi glede zdravil, ki jih jemljete.

Skrbimo za boljši sluh in z njim za boljše počutje. Za več vprašanj smo vam na voljo v slušnih centrih.

Deli s prijatelji