Zdrava prehrana in sluh

Prav ste slišali.

Nobena skrivnost ni, da je zdravo prehranjevanje odlično za vaše splošno zdravje – zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, podpira delovanje možganov, izboljšuje duševno zdravje, vam pomaga ostati aktiven – in še več.

Ženske, ki se zdravo prehranjujejo, lahko zmanjšajo tveganje za izgubo sluha za 30 odstotkov – glede na študijo 71.000 medicinskih sester v obdobju 22 let.

Prav ste slišali. Raziskovalci so vsaka štiri leta zbirali podrobne informacije o prehrani teh žensk in odkrili, da imajo tiste z zdravim vzorcem prehranjevanja manjše tveganje za zmerno ali hujšo izgubo sluha. Njihov prehranjevalni režim je vključeval ravnovesje živil iz alternativne sredozemske diete (AMED) in dietnih pristopov za zaustavitev hipertenzije (DASH). To je pomenilo več zelenjave, sadja, stročnic in celih zrn – in manj predelanega mesa, rafiniranega sladkorja, alkohola in sadnih sokov.

Tako kot zdrava prehrana lahko pomaga zmanjšati tveganje za izgubo sluha pri ženskah, ne pozabite, da lahko boljši sluh pomaga vsem, da ostanejo zdravi.

Vzdrževanje zdravja vašega sluha se začne s testiranjem sluha pri pooblaščenem slušnem akustiku – idealno je vsaka tri leta, ko dopolnite 50 let. Če se izkaže, da imate izgubo sluha, priporočamo zdravljenje s slušnimi pripomočki:

Izboljšajte svoje duševno zdravje

Boljši sluh lahko pomaga pri socialni anksioznosti in izolaciji, saj vas opolnomoči, da dohitite druge ali se vključite v družabne dejavnosti, kot je obiskovanje raznih društev, prostovoljstvo itd.

Bodite fizično aktivni

Ne glede na to, ali telovadite ali vrtnarite, boljši sluh zmanjša možnost, da bi se spotaknili ali padli, saj pomaga povečati zavedanje o vaši okolici ter podpira vaše ravnotežje in hojo.

Pomagajte preprečiti demenco

Najnovejše poročilo The Lancet Commission on Dementia Prevention, Intervention and Care je razkrilo, da bi obvladovanje izgube sluha do srednjih let (40–65 let), lahko prispevalo k preprečevanju ali odložitvi demence.

In tako kot prednosti zdrave prehrane, se seznam koristi za boljši sluh nadaljuje. Čuj, čuj!

Torej, medtem ko pregledujete najnovejše “zdrave + še vedno okusne + recepte” – zakaj se ne bi dogovorili tudi za termin za testiranje sluha?
Testi sluha so neboleči, pogosto brezplačni in enostavni.

Deli s prijatelji