Zamašena ušesa

Kdaj pa kdaj se ušesa zamašijo in imamo občutek polnosti v ušesih.

Če ste že kdaj leteli, verjetno poznate občutek zamašenih ušes. Razdražljivo, kajne? Tukaj je razlog, zakaj se to zgodi.

Zakaj imamo zamašena ušesa?

Zakaj imamo zamašena ušesa?
Najpogostejši razlog za občutek polnosti ali zamašenosti ušes je posledica nečesa, kar se imenuje disfunkcija Evstahijeve cevi. Evstahijeva cev povezuje zadnji del nosu s srednjim ušesom in služi za zaščito, prezračevanje in drenažo srednjega ušesa, kadar je to potrebno, da je zračni tlak enak na obeh straneh bobniča. Običajno je zaprt, odpre pa se, ko žvečimo, požiramo ali zehamo.

Disfunkcija Evstahijeve cevi se pojavi, ko nekaj preprečuje odpiranje in zapiranje Evstahijeve cevi. Simptomi ki nakazujejo disfunkcijo, lahko vključujejo občutek polnosti v ušesu, zadušen sluh, nelagodje, ki ga povzroča razlika v zračnem tlaku med ušesnim kanalom in prostorom srednjega ušesa…

Vzroki zamašenih ušes

Vzrokov za disfunkcijo Evstahijeve cevi je več. Lahko je krivo ušesno maslo, zastoj zaradi prehlada, alergije ali sinusitis, vnetje ušes – veliki adenoidi, spremembe nadmorske višine, sindrom temporalnega mandibularnega sklepa.

Zdravila za zamašena ušesa

Metode za odpiranje Evstahijeve cevi in s tem lajšanje polnih ali zamašenih ušes vključujejo:
Zehanje, žvečenje žvečilk, požiranje s stisnjenim – zaprtim nosom, nežno izpihovanje nosu s stisnjenim – zaprtim nosom in zaprtimi usti.
Cilj je omogočiti, da se zračni tlak na obeh straneh bobniča izenači. Če slišite pok ali občutite pok, ste uspeli doseči odprtje Evstahijeve cevi.

Če disfunkcija Evstahijeve cevi vztraja nekaj dni ali jo spremljajo drugi simptomi, kot so nenadne spremembe sluha, tinitus, omotica, vrtoglavica, bolečina, vročina ali izcedek iz ušesa, morate čim prej obiskati zdravnika za oceno in zdravljenje.

Deli s prijatelji