Vse o slušnih aparatih

Audiomed slusni aparati Starkey

Na enem mestu smo zbrali vse informacije, za boljše razumevanje o slušnih aparatih.

Kaj točno sploh je slušni aparat?

Slušni aparat je majhna elektronska naprava, katera je lahko nameščena za ušesom ali v ušesu. Naloga slušnega aparata je, da določene zvoke naredi glasnejše in s tem omogoča osebi z izgubo sluha da lahko posluša, komunicira in tako lažje sodeluje pri vsakodnevnih dejavnostih. Slušni aparat ljudem omogoča bolje slišati in razumeti zvoke v hrupnem okolju. Kljub njegovim prednostim pa ga uporablja le približno eden od petih ljudi, ki bi jim slušni aparat koristil.

Ne glede na vrsto slušnega aparata, je njihova osnovna sestava enaka. Osnovni deli slušnih aparatov so: mikrofon, ojačevalnik in zvočnik. Slušni aparat zvoke sprejema preko mikrofona, kateri prejete zvočne valove pretvori v električne signale in jih nato pošlje v ojačevalnik. Ojačevalnik pa potem poveča moč signalov, ki jih nato preko zvočnika pošlje v uho.

Kako nam lahko slušni aparati pomagajo?

Slušni aparati so uporabni pri ljudeh z okvaro sluha, ki je posledica poškodbe majhnih senzoričnih celic v notranjem ušesu, imenovanih lasne celice. Poškodbe lahko nastanejo kot posledica bolezni, staranja ali poškodb zaradi hrupa ali nekaterih zdravil. Slušni aparati ljudem tako omogočajo boljše razumevanje govora in zvokov. Slušni aparati ne morejo obnoviti normalnega sluha. Lahko pa izboljšajo sluh z ojačitvijo zvokov, ki jih prej niste slišali.

Slušni aparati povečajo zvočne signale ki vstopajo v uho. Preživele lasne celice tako s pomočjo aparatov zaznajo več signalov, ki jih pretvorijo v živčne signale, kateri se prenesejo v možgane. Večja kot je poškodba lasnih celic posameznika, hujša je izguba sluha in večja je ojačitev slušnega aparata, ki je potrebna za nadomestitev razlike. Vendar pa obstajajo praktične omejitve količine ojačitve, ki jo lahko zagotovi slušni aparat. Poleg tega, če je notranje uho preveč poškodovano, se tudi močne vibracije ne bodo pretvorile v živčne signale. V tem primeru bi bil slušni aparat neučinkovit.

Slogi slušnih aparatov

Poznamo več slogov slušnih aparatov. Slogi se razlikujejo po velikosti, njihovi namestitvi na ali v ušesu in stopnji, do katere ojačajo zvok.

Oblikovalci slušnih aparatov se nenehno trudijo izdelati manjše slušne aparate, da bi zadovoljili povpraševanje po slušnem aparatu, ki je čimmanj opazen. Toda manjši pripomočki morda ne bodo imeli moči, da bi vam izboljšali sluh, kot ga morda pričakujete.

V ušesni slušni aparat (ITE) in slušni aparat v sluhovodu (ITC)

Ta slog aparatov nima vidnih zunanjih žic ali cevk, v nasprotju z zaušesnimi slušnimi pripomočki. Vsi slušni aparati ITE in ITC so izdelani po meri, kar zagotavlja popolno prileganje in diskreten videz. V ušesni slušni aparat je izdelan po meri v dveh stilih – tisti, ki zapolni večino skledastega področja vašega zunanjega ušesa – ITE (polna školjka) in tisti, ki zapolni le spodnji del – ITC (polovična školjka). Ta slog lahko izboljša blago do zmerno izgubo sluha pri odraslih. Vključujejo funkcije, ki se ne prilegajo manjšim pripomočkom, ki so povsem v sluhovodu, vendar jih je morda težko prilagoditi zaradi majhne velikosti. Je dovzeten za ušesno maslo, ki lahko zamaši zvočnik.

Povsem v sluhovodu (CIC) in neviden v sluhovodu (IIC)

Slušni aparat CIC in IIC sta oblikovana tako, da se prilegata vašemu ušesnemu kanalu. Izboljšata lahko blago do zmerno izgubo sluha pri odraslih. Ta slog je manj viden kot ostali(CIC), (IIC) – najmanjša in najmanj vidna vrsta. Zaradi namestitve v sluhovodu je manj verjetno, da bo zaznal hrup vetra. Uporablja zelo majhne baterije, ki imajo krajšo življenjsko dobo in jih je težko uporabljati. Pogosto ne vključuje dodatnih funkcij, kot je nadzor glasnosti ali usmerjeni mikrofon. Večja verjetnost zamašitve zvočnika zaradi ušesnega masla.

Zaušesni slušni aparat (BTE)

Zaušesni slušni aparat se zatakne za zgornji del vašega ušesa in leži za ušesom. Cev povezuje slušni aparat z ušesnim vložkom, ki je izdelan po meri in se prilega vašemu ušesnemu kanalu. Ta vrsta je primerna za ljudi vseh starosti in tiste s skoraj vsako vrsto izgube sluha. Vključuje funkcije, ki ne ustrezajo manjšim slušnim aparatom, na primer nadzor glasnosti. Ker so večji, je z njimi ponavadi lažje ravnati. Uporabljajo večjo baterijo, ki ima daljšo življenjsko dobo, prav tako je več možnosti za polnilne baterije. Zaradi mesta namestitve lahko zazna več hrupa vetra kot manjše naprave v ušesu. 

Tradicionalno je bil zaušesni slušni aparat največja vrsta, čeprav so nekateri novejši mini dizajni poenostavljeni in komaj vidni. Ima usmerjene mikrofone in je sposoben več ojačanja kot drugi slogi. Pri zaušesnem aparatu, imamo možnost izbrati sprejemnik v kanalu (RIC) ali sprejemnik v ušesu (RITE), kjer drobna žica namesto cevi povezuje za ušesni del z zvočnikom ali sprejemnikom v kanalu ali v ušesu.

Odprto prileganje

Odprti slušni aparat je različica zaušesnega slušnega aparata s tanko cevko ali slušnega aparata s sprejemnikom v kanalu ali slušnega aparata s sprejemnikom v ušesu. Ta slog ohranja ušesni kanal zelo odprt in ne zamaši ušesa kot ostali slogi, zaradi česar vam vaš glas pogosto zveni bolje.

Deli s prijatelji