Stigmatizacija izgube sluha

Bolj ko vidimo, da se slušni aparati ponosno nosijo, manj bo stigme.

Janez je še vedno mlad po srcu. In, meni, premlad za slušne aparate. Zato se je (nespametno) izognil iskanju slušnega specialista, izognil se je pregledom sluha in še naprej povečeval glasnost radia, televizije,… Tako se je Janezova okvara sluha, še poslabšala. Janezovo dojemanje stigme okoli izgube sluha, mu je preprečilo iskanje pomoči in učinkovitega zdravljenja.

K sreči je Janezova situacija (in nespametno odločanje) vse manj pogosta. V nekaterih krogih je še vedno prisotna stigma glede izgube sluha, vendar se zmanjšuje, zlasti med mlajšimi generacijami.

Kaj pomeni stigmatizacija izgube sluha?

Preprosto povedano, izguba sluha ima nekaj družbenih in kulturnih povezav, ki niso vedno nujno resnične ali koristne. Za nekatere se izguba sluha šteje za znak staranja ali izgube vitalnosti. Ti ljudje se bojijo, da bodo socialno zaznamovani, če priznajo izgubo sluha ali dobijo slušne pripomočke.

Obstaja kar nekaj posledic za posameznike, ki se poskušajo spopasti s stigmo zaradi izgube sluha. Nekateri primeri vključujejo:

– Odlašanje z zdravljenjem izgube sluha (kar vodi do manj kot optimalnih rezultatov ali nepotrebnega trpljenja).
– Neuspehi v karieri (morda ste spregledali pomemben stavek na sestanku v podjetju).
– Neuspehi v odnosih (to ni bilo samo selektivno poslušanje … res niste slišali, kaj je bilo rečeno).
– Težave pri iskanju zaposlitve,..

K sreči se vse to spreminja in resnično se zdi, kot da stigma o izgubi sluha tone v pozabo.
Obstaja več glavnih razlogov, zakaj se stigma glede izgube sluha zmanjšuje. (In, odkrito povedano, čim prej, tem bolje.) Zasluge za hiter konec te stigme je mogoče pripisati predvsem spremembam v načinu interakcije s tehnologijo v kombinaciji z demografskimi spremembami našega prebivalstva.

Izguba sluha je vedno bolj pogosta v mladosti

Morda je največji razlog, da stigma o izgubi sluha izginja ta, da postaja sama izguba sluha vse pogostejša – zlasti med mlajšimi posamezniki (in govorimo predvsem o mladih odraslih – ne o otrocih).Ko postaja izguba sluha pogostejša, postane lažje razbiti stigme in dezinformacije, ki obkrožajo slušna stanja.

Bolj smo zadovoljni s tehnologijo

Morda ste se upirali svojemu prvemu paru slušnih aparatov, ker ste bili zaskrbljeni, da bodo očiten znak, da imate težave s sluhom. Toda v teh dneh je tehnologija tako razširjena, da se slušni aparati skoraj popolnoma zlijejo z njim. Nihče jih ne opazi. Delno zato, ker so slušni aparati manjši kot kadar koli prej in v večini primerov zelo diskretni. Obstajajo celo modeli, ki so zasnovani tako, da izgledajo kot druge vrste naprav.

Tudi slušni aparati pogosto ostanejo neopaženi, ker ima dandanes vsak nekaj v ušesih. Sama tehnologija je preprosto tako prodorna (in osebna), da nihče niti ne opazi, da imate majhen kos uporabne tehnologije.

Prepozen premik v razmišljanju

Seveda ta dva razloga nista edina vzroka za umik stigme zaradi izgube sluha. V zadnjih letih je bila izguba sluha v pop kulturi prikazana bolj natančno (in bolj človeško) in več uglednih zvezdnikov je predstavilo svoje resnice o izgubi sluha. Od pop zvezd do angleške kraljice vidimo vse več ljudi, ki nosijo slušne aparate.

Bolj ko vidimo, da se slušni aparati ponosno nosijo, manj bo stigme. Zdaj seveda želimo preprečiti izgubo sluha na vse možne načine. Če bi našli način, da obrnemo trende izgube sluha pri mladih, medtem ko se borimo s stigmo izgube sluha, bi bilo to idealno.

A vsaj ko bo stigma zbledela, se bo več ljudi počutilo prijetno, če se bodo dogovorili za pregled pri svojem specialistu za sluh in bodo redno hodili na preglede. To lahko pripomore k izboljšanju splošnega zdravja sluha in poskrbi, da bodo vsi slišali bolje dalj časa.

Deli s prijatelji