Sprejemanje slušnih aparatov

Kljub vsej koristi, ki jih slušni aparati prinašajo, ljudje še vedno odlašajo s tretiranjem izgube sluha.

Izguba vida in izguba sluha

Sluh in vid sta nedvomno naša dva najpomembnejša čutila. Vendar, če in ko nam kateri koli začne odpovedovati – kar se običajno slej kot prej zgodi pri staranju – se na vsakega odzovemo zelo drugače. Glede na število ljudi, ki uporablja očala, kontaktne leče, opravi operacijo vida, lahko ugotovite, da nimamo težav ali obotavljanja pri zdravljenju težav z vidom. Toda ko gre za zdravljenje izgube sluha, se zdi, da tega ne jemljemo tako resno. Če bi to jemali bolj resno, bi skoraj eden od šestih odraslih starejših od 18 let, nosil slušne aparate, kateri so dokazano najboljši način za tretiranje izgube sluha.

Kaj nas ovira, da bi izgubo sluha začeli zdraviti prej?

Zakaj obstaja takšno neskladje, ko gre za “popravljanje” teh dveh vitalnih čutov? Eden očitnih dejavnikov je takojšen in otipljiv učinek vsake okvare. Vožnja, branje, gledanje televizije in delo za računalnikom so težavni, če je vaš vid ogrožen. Toda izguba sluha ne prinaša podobnih očitnih izzivov. In kljub izgubi sluha lahko razmeroma neovirano manevrirate skozi življenje, saj se vaš sluh počasi slabša in bledi. Posledice izgube sluha pa se kažejo počasi in pogosto niso tako očitne.

Naše dojemanje slušnih aparatov se mora spremeniti

Drugi razlog za neukrepanje izhaja iz tega, kako ljudje dojemajo izgubo sluha in slušne pripomočke. Na žalost ostajajo stare predstave. Verjetno smo vsi že slišali zgodbe ali poznamo nekoga, ki je imel velike bež slušne aparate, ki so škripali in cvilili. Toda napredek v znanosti, tehnologiji in oblikovanju pomeni, da večina teh predstav in predpostavk ni več realnost.

Predpostavka – Za izgubo sluha ni zdravljenja

Resničnost – čeprav je res, da je izguba sluha nepopravljiva, ji je vsekakor mogoče pomagati. Ojačanje s slušnimi aparati je daleč najbolj priporočljivo in učinkovito zdravljenje izgube sluha in dokazano deluje tudi pri ljudeh s hudo izgubo sluha. Današnji slušni aparati, ki jih je programiral in prilagodil izkušen strokovnjak za sluh, lahko pomagajo tudi najbolj naglušnim med nami slišati zvoke, ki jih sicer ne bi slišali, in so del stvari, ki bi jih drugače zamudili.

Predpostavka — Slušne aparate je težko uporabljati

Resničnost – Čeprav so slušni aparati postali veliko bolj tehnološko napredni od slušnih aparatov izpred nekaj let, so postali tudi bistveno lažji za uporabo.
Od tehnologije za polnjenje, zaradi katere vam ni treba skrbeti za baterije, do vgrajene umetne inteligence (AI) in prefinjene tehnologije za obdelavo zvoka, ki takoj in samodejno loči govor od hrupa, zazna smer zvoka in se prilagodi okolju in posebnim zvokom — najboljši današnji slušni aparati so zasnovani za boljši sluh brez napora.

Predpostavka – Zaradi slušnih aparatov bom izstopal ali se bom zdel star

Resničnost – Stigma glede slušnih aparatov je še vedno resnična, čeprav se hitro zmanjšuje zaradi vsaj treh dobrih razlogov:
Ušesni čepki in slušalke so zdaj tako razširjeni, da nihče ne pomisli ali pogleda dvakrat, če nosite nekaj v ušesu. In tudi če vas to skrbi, so današnji slušni aparati veliko manjši in bolj diskretni kot slušni aparati izpred celo petih let in vključujejo možnosti, ki se skrijejo globoko v ušesni kanal, nevidne za druge. Prav tako odrasli, ki dobro slišijo in zlahka sodelujejo v pogovoru ter so zaradi tega bolj samozavestni, se zdijo veliko manj “stari” od tistih, ki ves čas sprašujejo “kaj”, ne opazijo da kdo govori z njimi, ali pa se celo izločijo iz socialnih dogodkov.

Predpostavka – Slušni aparati niso vredni tega

Resničnost – ne glede na to, ali gre za neskončne študije, ki prikazujejo fizične in duševne težave ter težave s kakovostjo življenja, ki jih povzroča nezdravljena izguba sluha, ali nešteto uporabnikov slušnih aparatov, ki so rekli, da so jim slušni aparati spremenili življenje in da bi to storili prej, je zdravljenje izgube sluha z nošenjem slušnih aparatov absolutno vredno.

Spremenite svoje dojemanje slušnih aparatov tako, da jih preizkusite. Če je zaradi izgube sluha vaše življenje bolj zahtevno ali manj zabavno, je zdaj čas, da spremenite svoje dojemanje slušnih aparatov.

Če želite izkusiti, kako daleč so slušni aparati napredovali in kaj lahko storijo za vas,se oglasite v naših slušnih centrih.

Deli s prijatelji