Dober sluh in zrela leta

Audiomed

Ali ste vedeli, da ima pri celotnem procesu staranja tudi dober sluh izjemno veliko vlogo?

Vsi stremimo k dobremu zdravju in počutju, predvsem ko korakamo v zrela leta, zato sta primerna telesna aktivnost in zdrava prehrana ključnega pomena in za oboje lahko v veliki meri poskrbimo sami. Vendar, ali ste vedeli, da ima pri celotnem procesu staranja tudi dober sluh izjemno veliko vlogo?

Dobro slišati = Ostali družaben

Kadar jasno in brez omejitev slišimo, smo ljudje družabnejši, lažje vzdržujemo stike, obenem pa nas obdaja občutek, da smo zares vključeni v pogovore, kar doprinese k večji družbeni aktivnosti. Po drugi strani se ljudje, ki jim sluh dela težave, večkrat odločijo, da se je lažje izogniti družabnim situacijam in dosledno odklanjajo vabila, omejujejo vzajemno komunikacijo in se s tem sočasno umikajo iz družbe. 

V trenutni zdravstveni situaciji in pandemiji novega koronavirusa, je ostati družbeno povezan in vključen znatnega pomena. Raziskave so pokazale, da je predvidena življenjska doba ljudi, ki so družbeno aktivni, daljša od tistih, ki so socialno izolirani in osamljeni!

Ostrina sluha in okolica

Ostrina igra veliko vlogo v tem kako samozavesten je naš nastop in kako varno se počutimo, ko smo zunaj varnega objema našega doma, kjer na nas preti nešteto nevarnosti, na katere se v kolikor ne slišimo dobro, težko odzovemo. Pri ljudeh s slabim sluhom obstaja kar 2x večja verjetnost, da se bodo nenamerno poškodovali in kar 3x večja verjetnost nevarnosti padca, kot pri posameznikih, ki slišijo dobro. 

Dober sluh ohranja zdrav um

Številne študije povezujejo izgubo sluha z demenco- zdravstvenim izzivom, ki naj bi se, po podatkih WHO, do leta 2050 potrojil.
Strokovnjaki to povezavo pripisujejo dejstvu, da izguba sluha:

• vodi do socialne izolacije (znan dejavnik tveganja pri demenci)
• pospešuje krčenje možganov
• možgane prisili v “krajo” energije, ki je prvovrstno namenjena spominu in razmišljanju

Mednarodna komisija za preprečevanje demence je pred kratkim potrdila, da je izguba sluha v srednjih letih največji dejavnik tveganja za razvoj demence na katerega se da vplivati.

Dober sluh prinaša srečo

Bolj kot vse ostalo je dober sluh tisti, ki nas ohranja pozitivne in živahne. Najsibo to smeh prijateljev, šumenje valov, ptičje petje, zvok glasbe; sluh skrbi za to, da ostajamo angažirani, optimistični in povezani s svetom, ki nas obdaja.

Deli s prijatelji