Šest pogostih mitov
o slušnih aparatih

Šest pogostih mitov o slušnih aparatih

Ko se srečate s težavami s sluhom, se priporoča da opravite test sluha.

Raziskave kažejo, da v povprečju le okoli 34 % posameznikov, kateri imajo opredeljeno izgubo sluha, uporablja slušne pripomočke ali ojačevalce zvoka.

V povprečju ljudje čakajo nekje 4,8 let, da gredo na posvet glede ocene sluha, nato pa čakajo še nadaljnjih 7–10 let, preden kakorkoli ukrepajo.

Raziskave številnih organizacij so pokazale, da je uporaba slušnih aparatov glede na izgube sluha, veliko premajhna. Poleg tega pa obstaja veliko napačnih predstav in prepričanj o slušnih aparatih, katere ljudem preprečujejo njihovo uporabo.

Tukaj je seznam nekaterih najpogostejših napačnih predstav – mitov o slušnih aparatih.

Mit 1:

To so samo majhne plastične stvari, zato ne bi smele stati toliko.

Dejstvo:

Slušni aparati so majhni računalniki. Sofisticirano vezje je pomanjšano, da je omogočeno nošenje v ušesu ves dan. Potrebna je tudi velika multidisciplinarna ekipa strokovnjakov s področja znanosti o sluhu in akustike, leta in milijoni denarja, namenjenih izumljanju in potrjevanju novih vezij in mikročipov.

Mit 2:

Slušni aparati mi bodo vrnili normalen sluh.

Dejstvo:

Slušni aparati ne povrnejo vašega sluha v normalno stanje ali “ozdravijo” izgubo sluha. Vendar zagotavljajo znatno korist in izboljšanje vaših komunikacijskih in poslušalnih sposobnosti ter lahko bistveno izboljšajo vašo kakovost življenja. Starkey ponuja tudi funkcije, ki podpirajo zdravje, dobro počutje in preprosto uporabo.

Mit 3:

Slušni aparati so si vsi enaki.

Dejstvo:

Obstaja veliko različnih stilov in tehnoloških ravni slušnih aparatov. Pazljivo jih je treba izbrati glede na individualno vrsto in stopnjo izgube sluha, potrebe po poslušanju, stilske preference, stroške in druge individualne potrebe. Prav tako morajo biti ustrezno prilagojeni in nastavljeni za glasnost in kakovost zvoka ter fizično udobje za vsakega posameznika.

Mit 4:

Moja izguba sluha še ni tako velika za slušne aparate.

Dejstvo:

Izguba sluha in potrebe po poslušanju so pri vseh drugačne. Izguba sluha se običajno razvija počasi in subtilno. Pogosto drugi okoli vas prvi opazijo izgubo sluha. Ob opažanju poslabšanja, je potrebno čim prej oceniti stopnjo izgube. Če sodelujete s svojim slušnim akustikom, lahko skupaj ugotovite, koliko bodo slušni aparati izboljšali vaš sluh in kakovost vašega življenja.

Mit 5:

Moj družinski član ali prijatelj je imel slušne aparate in je rekel, da ne pomagajo.

Dejstvo:

Ko gre za slušne aparate, pride v obzir veliko dejavnikov. Niti dva človeka nimata enake izgube sluha, enakih potreb po poslušanju ali celo enake anatomije ušesa. Tehnološka raven in slog, ponudnik slušnih aparatov in celo potrpežljivost in odločnost uporabnika so spremenljivke, ki lahko prispevajo k uspešni namestitvi in srečnemu izidu.

Mit 6:

Slušni aparati so veliki in opazni in me postarajo.

Dejstvo:

Današnji slušni aparati so elegantni in diskretni ter veliko manjši kot pred leti. Mnogi ljudje pravijo, da drugi komaj opazijo njihove slušne aparate. Poleg tega lahko s pozornim opazovanjem po ulici opazite, da vsaj polovici ljudi nekaj štrli iz ušes.

Pri uporabi slušnih aparatov so poročali o številnih pozitivnih spremembah, kot so izboljšanje splošne sposobnosti učinkovitega komuniciranja, izboljšanje kakovosti življenja, sposobnost sodelovanja v skupinskih dejavnostih in izboljšani odnosi – to je samo nekaj pozitivnih sprememb.

Če opažate težave s sluhom ali če vaša družina in prijatelji opažajo, da imate težave s sluhom in komunikacijo, se oglasite v naših poslovalnicah, da vam pomagamo ugotoviti, ali so slušni aparati pravi za vas.

Deli s prijatelji