Pričakuje se, da se bo izguba sluha dramatično povečala

Glede na tempo življenja, vse kaže na povečanje težav s sluhom.

Izguba sluha v obdobju 2020–2060

Kot kažejo današnje najnovejše raziskave, se pričakuje, da se bo izguba sluha v prihodnjih letih močno povečala.

Študija je odkrila močno povečanje izgube sluha v obdobju 2020–2060.
Kako se je razpletla študija: Raziskovalci so uporabili delež odraslih v ZDA, starih 20 in več let, z izgubo sluha – blago, zmerno ali večjo (iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani).
Rezultati so pokazali, da naj bi se število odraslih v ZDA, starih 20 let ali več, z izgubo sluha do leta 2060 povečalo na 73,50 milijona.
Največja stopnja je predvidena med starejšimi odraslimi: Natančneje, število odraslih, starih 70 let in več z izgubo sluha, naj bi se povečalo s 55,4 % leta 2020 na 67,4 % do leta 2060.
Zaradi pričakovane povečanosti izgube sluha so svetovali, da je treba več pozornosti nameniti zmanjšanju pojavnosti in napredovanja izgube sluha (kar ima za posledico zdravljenje), da bi zmanjšali obremenitev prihodnjih virov zdravstvene oskrbe in posledične zdravstvene težave pri bolnikih.

Opomnik: možni vpliv izgube sluha na splošno zdravje vključuje povečano tveganje osamljenosti in izolacije, kognitivni upad, padce in še več.

Torej, kam gremo od tukaj? Kako lahko igramo individualno vlogo pri zmanjševanju tega javnozdravstvenega problema, povezanega z izgubo sluha?

Začnite dajati prednost svojemu zdravju sluha. Načrtujte redne preglede in zdravite morebitno izgubo sluha. Redno ocenjevanje vašega sluha s strani pooblaščenega slušnega akustika lahko pomaga preprečiti morebitne dolgoročne škode izgube sluha, ampak ima tudi takojšnjo vlogo pri zgodnji intervenciji s starostjo povezano izgubo sluha – ki je postopna in jo je pogosto težko zaznati in rešiti.
To je pomembno, ker dlje kot je izguba sluha nezdravljena, bolj zahtevno je zdravljenje.
In priznajmo si, kdo si resnično želi zamuditi več pogovorov, pomembnih trenutkov, najljubše zabave ali drugih užitkov ob poslušanju, ki bogatijo naša življenja?

Torej, če menite, da imate izgubo sluha, ali želite samo preveriti stanje izgube:

Začnite tako, da poveste svojemu zdravniku

Lahko vas napotijo k pooblaščenemu slušnemu akustiku na enak način, kot bi vas lahko napotili k dermatologu za težave s kožo. Specialist za sluh bo imel opremo in strokovno znanje, da bo ocenil vaš sluh in vam svetoval glede možnosti zdravljenja morebitnih težav s sluhom, ki jih morda imate.

Lahko tudi sami obiščete slušnega akustika

V sedanjem stanju strokovnjaki priporočajo, da opravite pregled sluha vsaka tri leta, ko dopolnite 50 let. Tako se lahko počutite pooblaščene, da to vključite v svoje letne zdravstvene preglede. Ocene sluha so preproste in neboleče ter jih je mogoče enostavno opraviti pri strokovnjaku za slušne aparate.

Slušna tehnologija vam lahko pomaga bolje slišati in živeti bolje

Če imate izgubo sluha in so priporočljivi slušni pripomočki, ste še vedno v odličnih rokah. Današnja napredna slušna tehnologija izboljša vaš sluh in izboljša tudi vaš življenjski slog: počnete lahko stvari, kot je spremljanje vašega sluha in zdravstvenega napredka, upravljanje slušnih aparatov s pametnega telefona in še veliko več.

Obisk ponudnika in zdravljenje morebitne izgube sluha je najboljše darilo, ki ga lahko podarite sebi, svojim ljubljenim in širši skupnosti.

Deli s prijatelji