Povrnitev sluha

Vprašanja ki se pojavijo ob poslabšanju sluha in rešitve le teh.

Pogosto se nam poraja vprašanje, ali je izgubljen sluh mogoče povrniti in odkrit in hiter odgovor na to vprašanje je ne, ko enkrat izgubite sluh, ga ne morete povrniti v stanje, kot je bilo.

Toda upoštevajte del tega odgovora “kako je bilo”. Čeprav se ne morete vrniti na način, kot ste prej slišali, lahko še vedno popolnoma zdravite izgubo sluha in bistveno izboljšate, kako dobro trenutno slišite.

Naj pojasnimo.

Razlogi za izgubo sluha

V bistvu obstajata dve vrsti izgube sluha. Ena vrsta – prevodna izguba sluha – se zgodi, ko zvoki ne morejo potovati skozi zunanje ali srednje uho zaradi ovire ali druge težave. Pogosto je prevodno izgubo sluha mogoče zdraviti z operacijo ali zdravili.

Najpogostejša vrsta izgube sluha – senzonevralna izguba sluha – se pojavi, ko notranje uho ali slušni živec preneha delovati, kot bi moral, običajno zaradi poškodb, ki jih povzročita staranje ali hrup. (Obstaja še tretja vrsta – mešana izguba sluha – vendar je to le kombinacija drugih dveh.)

Čeprav senzonevralne izgube sluha ni mogoče popraviti medicinsko ali kirurško, jo je skoraj vedno mogoče zdraviti in ji pomagati s slušnimi pripomočki.

Kapljice za povrnitev sluha

Ko se srečamo z okvaro sluha, iščemo vse možne rešitve, da bi spet slišali. Tako hitro pridemo do različnih oglasov, ki nam ponujajo čudežno povrnitev slušnih sposobnosti brez kakršnih koli pripomočkov kot so slušni aparati ali operativni posegi.
Žal so takšne obljube zavajajoče in lažne, posameznikom, ki pa se že tako soočajo z težavami ob izgubi sluha, pa dajejo lažno upanje in jih usmerjajo na napačno pot. Čudežne kapljice zagotovo niso rešitev in ne zdravijo naglušnosti.

Izboljšanje sluha

Slušni aparati lahko izboljšajo izgubljeni sluh. Slušni aparati so bili zadnjih 100 let glavni način ojačanja zvokov za ljudi z izgubo sluha. Na začetku so s slušnimi aparati seveda vse zvoke samo še povečali – kar pa ni vedno pomagalo ob izgubi sluha. Celo danes različne naprave za ojačevanje zvoka in slušni ojačevalci, ki jih lahko kupite na spletu, delujejo podobno – samo zvišujejo glasnost vsega – (Boli že samo ob misli na to.)

Toda današnji najboljši slušni aparati so povsem druga zgodba. Zahvaljujoč številnim tehničnim stvarem pod pokrovom lahko ločijo med zanimivimi signali/zvoki – kot so glasovi in govor – in šumom, zaradi katerega je poslušanje pogosto težko in neprijetno. Nato lahko takoj in samodejno ojačajo tiste zvoke, ki jih želite slišati, medtem ko zadušijo tiste, ki jih ne želite. Tako pametni so.

V rokah izkušenega slušnega strokovnjaka postanejo še pametnejši. Ker jih ta slušni strokovnjak lahko natančno nastavi za pomoč pri določenih frekvencah, stopnjah intenzivnosti in okoljih, s katerimi se spopadate, podobno kot so recepti za očala prilagojeni vašemu vidu.

Torej, ne, izgube sluha ni mogoče povrniti v stanje, kot se ga spomnite, ko je bilo »normalno«. Vsekakor pa ga je mogoče zdraviti, pomagati in izboljšati s slušnimi aparati. In če je res, kar slišimo od tistih, ki jih prvič nosijo, boste presenečeni nad tem, kaj ste pogrešali vsa leta, ko jih niste nosili.

Želite sami izkusiti prednosti slušnih aparatov?

Lahko pomagamo. Pokličite nas ali pa se oglasite v enem izmed naših slušnih centrov, kjer vam lahko pokažemo, kako zvenijo in vse neverjetne stvari, katere zmorejo.

Deli s prijatelji