Poškodbe sluha pri prometni nezgodi

Udeleženci v prometni nezgodi,lahko utrpijo poškodbo sluha.

Izguba sluha zaradi prometne nesreče

Izguba sluha po prometni nesreči je resno stanje, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Lahko kaže na resno poškodbo, odlašanje z zdravljenjem pa lahko privede do trajne, delne ali popolne gluhosti ali kroničnega tinitusa. Zato je ključnega pomena, da takoj poiščete zdravniško pomoč, da preprečite dolgoročno škodo.
Nenadna izguba sluha je lahko posledica travmatične poškodbe, kot je prometna nesreča. Če ste bili poškodovani v prometni nesreči, še posebej, če se je v nezgodi zračna blazina sprožila, boste morda opazili pridušen sluh, izgubo sluha in/ali zvonjenje v ušesu.

Avtomobilske nesreče lahko povzročijo izgubo sluha na različne načine

Poškodba glave v nesreči

V primeru prometne nesreče lahko poškodba glave povzroči travmatsko možgansko poškodbo – to je strukturna poškodba in/ali fiziološka motnja delovanja možganov, ki jo povzroči zunanja sila. Simptomi travmatsko možganske poškodbe vključujejo izgubo zavesti, izgubo spomina na dogodke okoli poškodbe, dezorientacijo in zmedenost. Izguba sluha je pogosto povezana s travmatsko možgansko poškodbo, bodisi zato, ker travmatska poškodba poškoduje notranje uho ali ker je poškodovan del možganov, ki obdeluje zvok.

Sprostitev zračne blazine

Zračne blazine so bistvena varnostna funkcija v avtomobilih, ki lahko zmanjša tveganje smrti ali hudih poškodb v primeru prometne nesreče.
Medtem ko lahko zračne blazine preprečijo hude poškodbe, lahko povzročijo tudi manj hude poškodbe, kot so manjše ureznine, modrice, odrgnine in opekline. Ena od možnih poškodb, ki jo lahko povzroči sprožitev zračne blazine, je poškodba naših ušes zaradi glasnega hrupa, ki nastane pri sprožitvi zračne blazine.
Dolgotrajna izpostavljenost hrupu na ravni 85 dB ali več lahko trajno poškoduje naš sluh. Zračne blazine se sprožijo s “pokom” do 178 dB, kar je precej glasneje kot najglasnejši človeški glas ali reaktivno letalo, ki vzleta poleg vas. Vendar je zvok prisoten le delček sekunde, kar omejuje možnost poškodbe sluha.
Če jih primerjate s stopnjo decibelov, ki lahko povzročijo izgubo sluha, postane težava očitna. Študije so pokazale, da je prag bolečine zaradi hrupa približno 140 dB in da lahko enkratna izpostavljenost zvočnemu tlaku te stopnje povzroči trajno, resno izgubo sluha.

Simptomi izgube sluha po prometni nesreči

Če ste bili udeleženi v prometni nesreči, bodite pozorni na simptome, kot so težava pri razlikovanju glasov od hrupa v ozadju, slab ali meglen sluh, nelagodje v ušesih, pritisk v ušesih ter omotičnost ali vrtoglavica. Obisk strokovnjaka za sluh je nujen, če naletite na katerega od teh simptomov. Zgodnje zdravljenje daje najboljše rezultate.

Testiranje sluha in njegov pomen

Če ste kot večina odraslih, je bil vaš zadnji test sluha najverjetneje v osnovni šoli. Dobro je, da si kot odrasli vsaj enkrat med letnim pregledom preverite sluh.
To postane vaš osnovni test, tako da lahko vaš avdiolog pozneje primerja vašo izgubo z vašo izhodiščno vrednostjo, če imate izgubo sluha. To ne bo le ustvarilo boljše slike o resnosti vaše izgube, ampak vam bo tudi omogočilo ustrezno zdravljenje.

Stvari, ki jih morate vedeti o osnovnem testu sluha:

Vsaj enkrat v odrasli dobi med 21. in 60. letom opravite preizkus sluha. Priporočamo vsakih nekaj let poleg letnega fizičnega pregleda.
Če vaš avdiogram kaže, da imate izgubo sluha, se lahko zahtevajo dodatni testi sluha.
Če vaš avdiolog ugotovi, da je vaša izguba sluha nepomembna, vam ni treba opraviti ponovnega testiranja, razen če se simptomi spremenijo.

V primeru dodatnih vprašanj, se oglasite v eni izmed naših poslovalnic.

Deli s prijatelji