Infekcije - prepoznavanje in preprečevanje

sluh pri otrocih

Okužbe sluha bi vsekakor moral zdraviti ORL specialist. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost trajne poškodbe sluha

Ena najpogostejših okužb, ki prizadenejo sluh je vnetje srednjega ušesa. Otroci, mlajši od 7 let, so najpogosteje prizadeti, zlasti dojenčki, ki svojih simptomov ne morejo izraziti. Zato morajo biti starši tisti, ki morajo pravočasno opaziti morebitne simptome bolezni – povišano telesno temperaturo, pogosto dotikanje ušes. Potrebno je čim prej obiskati zdravnika, preden se vnetje razširi na druge dele sluha ali postane kronična bolezen.

Okužbe srednjega in notranjega ušesa

Če se vnetje srednjega ušesa razširi na notranje uho, to imenujemo labirintitis (Labyrintitis ali lat. Otitis interna). Ta okužba prizadene polžka in ravnotežni organ. Poleg vnetja srednjega ušesa so lahko vzroki za nastanek okužbe tudi takšni, ki jih sprožijo bakterijske ali virusne okužbe, ali pa se pojavi kot stranski učinek pri avtoimunski bolezni, kot je Wegenerjeva bolezen. Posledica vnetja so bolniki, ki trpijo zaradi vrtoglavic in bruhanja, ne slišijo več pravilno ali slišijo šume v ušesu in se pritožujejo zaradi bolečin.

Starši lahko preventivno zagotovijo zdravljenje vnetja srednjega ušesa in poskrbijo za prezračevanje notranjega ušesa. Zato je treba otroke, ki pogosto trpijo za vnetjem srednjega ušesa, pregledati zaradi prirojene motnje prezračevanja. Tudi cepljenja, ki jih priporočajo pediatri, pomagajo pri preprečevanju okužb dojenčkov in otrok, ki lahko vodijo do izgube sluha.

Deli s prijatelji