Nosečnost in tinitus

Nosečnost in tinitus

Tinitus – zvonjenje, brenčanje in šum v ušesu, je pogostejši med nosečnostjo.

Tinitus v nosečnosti

Približno ena od treh nosečnic se sreča s tinitusom. Poleg tega približno dve od treh žensk, ki so že imele tinitus, opazijo poslabšanje simptomov med nosečnostjo, zlasti med drugim in tretjim trimesečjem (približno od četrtega do šestega meseca).

Kaj povzroča povezavo med nosečnostjo in tinitusom?

Med procesom potovanja zvoka v možgane, polž v notranjem ušesu pretvori zvočne valove v električne signale, ki potujejo v možgane skozi slušni živec. Nosečnost pa lahko povzroči telesne spremembe, ki ovirajo ta proces in povzročijo zaznavanje tinitusa.

Eden možnih vzrokov za tinitus med nosečnostjo je povečanje volumna krvi in povišan krvni tlak, kar je normalna sprememba pri bodočih materah. Notranje uho je obdano s pomembnimi krvnimi žilami in povečan pritisk lahko vpliva na tekočino v polžu. Ta tekočina je odgovorna za uravnavanje električnih signalov, poslanih v možgane. Vsaka sprememba tlaka lahko povzroči spremembe teh signalov in zaznavanje tinitusa.

Zastajanje vode in otekanje?

Eden od možnih vzrokov za tinitus med nosečnostjo je naravno zadrževanje vode in soli v telesu, kar lahko povzroči lokalno otekanje. Če ta oteklina prizadene tkiva okoli polža, lahko spremeni električne stimulanse med ušesom in možgani, kar povzroči tinitus.

K tinitusu lahko prispevajo tudi spremembe ravni estrogena in progesterona v telesu. Te spremembe lahko vplivajo na aktivnost živčnih celic v notranjem ušesu, kar povzroči razvoj ali poslabšanje tinitusa.

Visok krvni pritisk

Poleg tega je lahko tinitus zgodnji opozorilni znak gestacijske hipertenzije ali preeklampsije, ki sta resna zapleta nosečnosti in lahko povzročita visok krvni tlak. Tinitusa nimajo vsi z visokim krvnim tlakom, vendar je pomembno, da takoj obiščete zdravnika če sumite, da imate visok krvni tlak, zlasti med nosečnostjo.

Pomanjkanje železa

Med nosečnostjo so ženske bolj dovzetne za razvoj anemije zaradi pomanjkanja železa. Nezadostna poraba železa lahko povzroči različne simptome, kot sta tinitus in izguba sluha. Bistvenega pomena je zagotoviti, da imajo vaši vitaminski dodatki ustrezno vsebnost železa, in da uživate živila bogata z železom, kot so rdeče meso, puran, špinača, stročnice, brokoli in temna čokolada.

Ušesne okužbe

Imunski sistem je med nosečnostjo oslabljen, zaradi česar je večja verjetnost, da se bodo ženske okužile z virusom in izkusile simptome alergije. To lahko nato povzroči migrene, tinitus in vnetje ušes.

Kako zveni?

Med nosečnostjo se lahko pojavi tinitus, ki sovpada z utripom ali ritmom srčnega utripa, znan kot pulzirajoči tinitus. Sluh je lahko tudi zadušen z glasnim piskajočim zvokom. To lahko kaže na visok krvni tlak, ki se lahko pojavi med nosečnostjo.

Nenadna izguba sluha ali utripajoči tinitus zahteva zdravniško pomoč. Bodite pozorni na morebitne spremembe sluha in se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Deli s prijatelji