Kako živeti s tinitusom?

Več kot polovica ljudi, ne da bi sploh vedela, ima tinitus ali zvonjenje v ušesih.

Ko se prvič soočite z zvonjenjem v ušesu ali ugotovite, da imate tinitus, je težko vedeti kaj storiti. Tukaj je začetni seznam napotkov kaj je treba in kaj se ne smete storiti če se soočate s tinitusom ali zvonjenjem v ušesu.  

Kaj je potrebno narediti?

Pogovorite se s strokovnjakom za sluh / s slušnim akustikom, če tinitus vpliva na vašo sposobnost spanja, branja, koncentracijo ali udeležbo pri običajnih dejavnostih. Vedeti morate, da se vsak človek drugače odzove na tinitus. Tukaj ni prave ali napačne poti. Izogibajte se stresu, saj stres negativno vpliva na tinitus in stanje se lahko poslabša. Preverite različne aplikacije, ki vam lahko pomagajo pred spanjem, da lažje zaspite. Tinitus je mogoče obvladati, tudi če ga ni mogoče pozdraviti. 

Kaj ne smete storiti?

Ne verjemite vsemu, kar ste prebrali o zdravljenju tinitusa z različnimi zelišči ali tabletami. Ne pozabite, da je tinitus lahko simptom nečesa drugega, zato je pomembno, da vas pregleda strokovnjak. Prav tako, bodite pozorni na stvari, ki vam lahko poslabšajo tinitus, kot so kofein, pomanjkanje spanja, stres,… Morate vedeti, da niste sami! Danes se vsak šesti sooča s tinitusom. Ne pozabite na zaščito sluha, glasni zvoki in okolja lahko sprožijo tinitus. 
 
Zdravljenje z zvočno terapijo in slušni aparati sta dva najbolj priporočljiva načina zdravljenja tinitusa. Za več nasvetov se obrnite na svojega slušnega strokovnjaka / akustika. 
Deli s prijatelji