Joga za boljši sluh

yoga; izguba sluha; slušni aparati; audiomed; starkey

Zakaj joga pomaga ljudem z izgubo sluha in kako jo lahko enostavno izvajate sami.

Zaradi specifičnosti izgube sluha, naglušni oz. skoraj gluhi ljudje prednostno (vendar nezavedno) za vsakodnevno opravljanje del uporabljajo druga – zdrava čutila. Pogosto vodi to v izčrpanost in slabšo koncentracijo. Na dolgi rok se lahko takšno stanje še poslabša in vodi tudi v depresijo ali preobremenjenost (Burn-out). V takem stanju se lahko izguba sluha še poslabša, lahko se poslabša ali pojavi tudi tinitus, na katerega pa zdravilno vpliva joga.

Okrevajte s sprostitvijo

Joga je enostaven način, ki pomaga ponovno s telesom vzpostaviti vez, da postanemo bolj sproščeni. Ljudje, ki se redno ukvarjajo z jogo, doživijo sproščujoče delovanje in dodatno blaginjo ter notranji mir. Tako si pomagajo tudi z zmanjševanjem stresa.

Sproščujoči postopki so bistveni pri klinični obravnavi tinitusa, skupaj s telesno aktivnostjo in sistematičnim zmanjševanjem stresa, saj je za zaznavanje šumov ušesu v veliki meri kriva negativna fizična, čustvena in kognitivna stresna reakcija, zato hrup v ušesu postane enakomeren in neprijeten. Če je tinitus zaradi notranje obrambne in stresne reakcije uvrščen med ”nevarne’, to nehote pritegne stalno pozornost hrupu. Ciljna sprostitev, ki se izvaja v zgodnji akutni fazi pojava tinitusa, lahko pomaga, da se hrup v ušesu umiri in se ne razvije v rajno bolezen.

Veliko ljudi se ne zaveda, kako pomembna je sprostitev pri premagovanju težav s tinitusom, saj je dokazano, da ni nepopravljiva poškodba notranjega ušesa, ampak stres tisti, ki je najpogosteje kriv za težave s tinitusom in sluhom. Tako lahko premagovanje stresa in sprostitev pripomoreta, da se manj osredotočate na zvonenje v ušesu, s časom lahko v celoti izgine.

Klinična joga proti tinitusu

Specializirane klinike, ki zdravijo tinitus (Nemčija), klinično jogo uporabljajo v samem procesu zdravljenja, na vaje in samo zdravljenje pa se pacienti zelo dobro odzovejo. Joga izboljša simptomatiko tinitusa in kvaliteto spanca ter samega razpoloženja, preprečuje strah in depresijo in bistveno spodbuja bolnikovo sposobnost sprostitve. Tako so bolniki pozitivno presenečeni, stres lahko boljše nadzorujejo ter preprečujejo aktivno mišljenje na tinitus in s tem zmanjšajo samo zaznavanje hrupa. Vsi ti dejavniki vplivajo na izboljšano pozornost, dobro počutje in sproščenost ter samozavest in zaupanje vase.

Primer iz prakse: največja težava pri pacientih s tinitusom je ta, da se v tihem okolju ne morejo sprostiti, saj je takrat tinitus najbolj izrazit, medtem ko se zdravi ljudje v tihem, mirnem okolju sprostijo maksimalno. Zato je pri takšnih pacientih priporočeno, da ob izvajanju vaj vklopijo nežno, vendar tiho melodijo, da se ne osredotočajo samo na tinitus in da je samo izvajanje vaj bolj prijetno.

Začnimo z jogo

Proti tinitusu posebna joga ne obstaja. Glede na širok izbor ponudnikov in vaj, se najdejo primerni ponudniki, kjer je možno telo in um maksimalno sprostiti. Priporočeno je, da je joga izvaja na dnevni ravni, vendar ni potrebe po pretiravanju. Dovolj je, če jogo izvajamo že 15 minut na dan in kmalu bodo rezultati opazni. Najpreprosteje je pričeti s tečajem za začetnike, kjer se postopoma predstavijo faze in same vaje ter pravilno dihanje skupaj z meditacijo.
Pri ljudeh, ki imajo okvaro sluha s prisotnim tinitusom je pomembno, da se joga izvaja na način, da se upoštevajo njihove potrebe, kjer se učitelj joge prilagaja in giba počasneje, z izrazito mimiko, da ga lahko ljudje vidijo, in v celoti posnemajo, brez da bi z besedami ustvarjali neprijetno vzdušje in hrup.

Deli s prijatelji