Najstniki - izpostavljenost hrupu in izguba sluha

Daljša izpostavljenost hrupu lahko povzroči trajno izgubo sluha.

Hrup in izguba sluha

Velika izpostavljenost hrupu je eden izmed glavnih vzrokov, ki lahko povzročijo izgubo sluha.
V raziskavah so ugotovili, da ima trenutno kar 1 od 6 mladostnikov določeno stopnjo izgube sluha. Na to je dobro biti pozoren, saj tudi blaga izguba sluha lahko vpliva na učne in komunikacijske sposobnosti.
Čeprav najstniki morda slišijo tihe zvoke, kot je šepetanje, jih zaradi poškodb notranjega ušesa sprva morda ne bodo mogli razumeti. V raziskavah so zbrali podatke in ugotovili, da skoraj dve tretjini staršev s svojimi otroki nikoli ne govorijo o tveganju za izgubo sluha zaradi hrupa.
Izguba sluha zaradi hrupa se pojavi, ko čezmeren hrup poškoduje občutljive lasne celice v notranjem ušesu. Te celice pošiljajo zvočne signale v možgane za razlago in so ključnega pomena v procesu sluha. Čeprav je škodo mogoče preprečiti, je na žalost že nastala škoda nepopravljiva in lahko sčasoma povzroči izgubo sluha.

Kdaj je glasno - preglasno

Zvok merimo v decibelih (dB). Dokazano je, da dolgotrajna izpostavljenost zvokom nad 85 dB povzroča izgubo sluha zaradi hrupa. Da si lažje predstavljamo kakšna je ta glasnost, za primerjavo vzemimo povprečen pogovor, ki odmeva pri 60 dB, kosilnica je nekje 90 dB, glasbena naprava (poslušanje s slušalkami) pri polni glasnosti pa je enaka glasnosti motorja – 100 dB. Tudi če predvajate na 70 % glasnosti, bo mp3 predvajalnik ali pametni telefon predvajal glasbo s skoraj 85 dB ob poslušanju s slušalkami.
Le trideset minut poslušanja pri tej glasnosti lahko nepopravljivo poškoduje najstnikov sluh.
Eden od načinov opazovanja prekomerne izpostavljenosti hrupu je, da ste pozorni na to, kako najstniki poslušajo svojo glasbo. Če slišite glasbo, ki prihaja iz slušalk, je glasnost preglasna. Prosite naj se glasnost zmanjša in ob tem razložite možna tveganja in posledice. Razlog da je raven zvoka pri mladostnikih ponavadi previsoka, je običajno zato, ker poskušajo izničiti hrup iz ozadja.
Številne znamke slušalk na trgu oglašujejo odpravljanje hrupa v ozadju. Na ta način lahko uživajo v glasbi, ne da bi povečali glasnost na ravni, ki bi lahko ogrozile njihov sluh. Na voljo so tudi slušalke z omejitvijo glasnosti, ki ne pustijo, da bi zvok presegel 85 dB.

Pomen sluha

Na žalost sluh ni le pomembno sredstvo komunikacije, prav tako ima kulturni pomen. Zaradi slabšega sluha najstniki zamudijo in preslišijo številne socialne znake, na katere se zanašajo drugi najstniki, ki težav s sluhom nimajo.
Na primer, lahko zgrešijo fiziološke vidike glasu, različna narečja, različne govorne registre (način, kako govorimo v neformalnih ali formalnih situacijah ali v službi ali doma – različna tonska višina) in notranja ali čustvena stanja ljudi okoli njih. Vse to so ključne kulturne informacije, do katerih gluhi in naglušni nimajo dostopa.

Na srečo je izgubo sluha zaradi hrupa mogoče preprečiti. Vendar zaradi domneve, da je izguba sluha stanje, ki je povezano s staranjem, mnogi menijo, da njihova mladost ni ogrožena. Dobro je, da otroke spodbujate, naj glasnost slušalk ohranjajo na varni glasnosti. Prav tako lahko razmislite o preventivnem pregledu pri najstnikovem zdravniku ali pa pokličete in se oglasite v naših slušnih centrih, kjer vam lahko svetujemo in pomagamo.

Deli s prijatelji