Izguba sluha in krčenje možganov

S staranjem prihaja tudi do krčenja možganov.

Krčenje možganov

Ahhh, staranje: sivi lasje … nastajajoče gube … Manj možganov?!
Verjeli ali ne, res je. Naši možgani se s staranjem krčijo – proces, ki je znan tudi kot možganska atrofija ali izguba možganskega tkiva – in je preprosto del življenja. Pomembno pa se je zavedati, da je bilo ugotovljeno, da izguba sluha pospešuje atrofijo možganov pri starejših odraslih.
Torej, kako je prišlo do tega odkritja in kaj to pomeni za nas?

Povezava med izgubo sluha in krčenjem možganov

Študija je analizirala povezavo izgube sluha z atrofijo možganov.
Raziskovalci so izvedli študijo, ki je primerjala možganske spremembe dveh skupin odraslih v 10 letih. Petinsedemdeset udeležencev je imelo normalen sluh, 51 pa nezdravljeno izgubo sluha. Ekipo je vodil znani strokovnjak za izgubo sluha dr. Frank Lin.

Ugotovitve: Po pregledu MRI (slikanja z magnetno resonanco) vseh udeležencev so raziskovalci ugotovili, da so imeli tisti z nezdravljeno izgubo sluha od začetka študije pospešeno krčenje možganov v primerjavi s tistimi z normalnim sluhom.

Področja možganov, ki so pokazala bistveno večjo atrofijo, so vključevala zgornje, srednje in spodnje strukture temporalnega režnja, ki obdelujejo zvok in govor. Po Linovih besedah se je to verjetno zgodilo zaradi pomanjkanja stimulacije teh območij zaradi izgube sluha.

Toda enako pomembno je omeniti, da sta srednji in spodnji možganski temporalni krožni strukturi prav tako vključeni v spomin in senzorično integracijo, kar je – pravi Lin, dokazano povezano z blago kognitivno okvaro in demenco (natančneje najpogostejšo obliko – Alzheimerjeva bolezen).

Ne čakajte z zdravljenjem izgube sluha, priporoča strokovnjak

Torej, kaj vzamemo iz ugotovitev študije? Tukaj je povedal dr. Lin:
»Naši rezultati kažejo, da bi lahko bila izguba sluha še en udarec na možgane na več načinov … Če želite obravnavati izgubo sluha, raje to storite prej kot slej. Če izguba sluha potencialno prispeva k tem razlikam, ki jih vidimo na MRI, jo morate zdraviti, preden pride do teh strukturnih sprememb možganov.”

Slušni akustik vam lahko pomaga

Vaš naslednji najboljši korak? Upoštevajte nasvet strokovnjaka in obiščite slušnega akustika, da vam pregleda sluh in odpravi kakršno koli izgubo sluha, ki jo morda imate.
Ni boljšega časa kot zdaj: Študije so že pokazale, da lahko zdravljenje izgube sluha s slušnimi pripomočki prinesejo ogromno koristi za zdravje, lahko pomagajo upočasniti kognitivni upad, pomagajo pri preprečevanju demence,…

Boljši sluh in boljše staranje gresta z roko v roki. S pomočjo slušnih aparatov lahko ohranite zdravje svojih možganov v prihodnosti.

Deli s prijatelji