Dobra komunikacija je ključ do odličnih odnosov

Ugotovljeno je, da sta komunikacija in poslušanje temelja uspešnih odnosov.

Težave zaradi izgube sluha

Kadar je komunikacija kakor koli ovirana, lahko povzroči občutke frustracije, tesnobe in izolacije. Neobravnavana izguba sluha, lahko očitno ovira komunikacijo in poslušanje. Ima sposobnost, da negativno vpliva na obe strani v razmerju na številne načine. Tako se lahko oseba z izgubo sluha spopada z občutki izključenosti ali da jo drugi obsojajo in se namerno umakne iz socialnih in interaktivnih situacij. Oseba dobi občutek, da jo ljubljena oseba/prijatelj/kolega ne posluša. Posledično lahko postanejo razočarani, ker se morajo ponavljati. Morda jih skrbi, da bi lahko napačna komunikacija vplivala na delovni projekt ali drugo dolžnost.

Vzroki izgube sluha

Možnih vzrokov za izgubo sluha je veliko. Lahko ga povzroči nekaj, kar je mogoče zdraviti, ali pa je izguba trajna.
Postopna izguba sluha v obeh ušesih – je zelo pogost pojav, ki se pojavi zaradi staranja ali poškodbe zaradi glasnega hrupa v več letih. Takšna izguba sluha je trajna, tretiramo jo s slušnimi aparati ali slušnimi vsadki.
Vnetje ušesa – težave s sluhom na 1 uho ali obe, pojavljajo se bolečine v ušesu in občutek pritiska v ušesu, lahko je prisoten tudi izcedek iz ušesa. V času vnetja je lahko sluh slabši, vendar težave po končani bolezni ponavadi izzvenijo.
Nabiranje ušesnega masla – težave s sluhom na eno uho ali obe ušesi, srbenje, občutek zamašenega ušesa, lahko se naredi čep. Po čiščenju ušes, težave načeloma izvenijo.
Perforiran bobnič (počen bobnič) – nenadna izguba sluha po okužbi ušesa, zelo glasnem hrupu ali spremembi zračnega tlaka (na primer zaradi letenja). Kratkotrajna izguba sluha, ki se pojavi ob poškodbi bobniča, načeloma izzveni, ko se bobnič zaceli.

Zdravljenje izgube sluha

Eden preprostih načinov za zagotovitev, da komunikacija in poslušanje nista fizično ovirana, je zdravljenje izgube sluha. Zdravljenje izgube sluha je odvisno od tega, kaj jo povzroča. Včasih lahko odpravimo vzrok izgube sluha, na primer ušesno okužbo lahko zdravimo z antibiotiki, kopičenje ušesnega masla lahko zdravite z ušesnimi kapljicami. Če pa vaše izgube sluha ni povzročilo nekaj, kar lahko zdravi splošni zdravnik, vas lahko napoti k specialistu za sluh na nadaljnje preiskave in zdravljenje.

Slušni aparati in vsadki

Če imate trajno izgubo sluha, vam bo specialist pogosto priporočil slušne aparate. Ti ne bodo naredili vašega sluha popolnega, vendar bodo zvoke naredile jasnejše , glasnejše in razumljivejše. In tako bo komunikacija spet potekala brez večjih težav. V primeru, ko slušni aparati niso dovolj, lahko specialist priporoči slušni vsadek – kohlearni ali polžev vsadek. To so naprave, ki se ˝vgradijo˝ v uho in tako omogočajo povrnitev sluha.

V primeru težav s sluhom, se lahko obrnite na nas in nas obiščete v naših slušnih centrih.
Deli s prijatelji