Boljše počutje s slušnimi aparati

Slušni aparati nam omogočajo, da bolje slišimo in tako izboljšajo počutje.

Slab sluh in depresija

Vemo, da so pretekle študije povezovale izgubo sluha z depresijo in ni presenetljivo zakaj: ko ne slišimo dobro, je težko komunicirati – kar lahko vodi v socialno izolacijo in na koncu v depresijo. Dejstvo, da s pomočjo slušnih aparatov slišimo in se počutimo bolje, pa izhaja iz ene od prvih študij, ki neposredno povezuje slušne pripomočke z zmanjšanim tveganjem za depresijo.

Slušni pripomočki za zmanjšanje depresije

Raziskovalci z Univerze v Michiganu so za raziskovalne namene preučili skoraj 115.000 odraslih, ki so stari 66 let in več – pri katerih je bila postavljena dijagnoza izgube sluha.

Cilj je bil odkriti, katerim ljudem z izgubo sluha so predpisali slušne aparate in katerim ne, ter komu iz skupine so kasneje diagnosticirali depresijo (in/ali demenco ali poškodbo, povezano s padcem).

Rezultati: Ljudje, ki so dobili in redno uporabljali slušne pripomočke po diagnozi izgube sluha, so imeli kasneje (v obdobju treh let) manjšo stopnjo depresije (prav tako manj pojavov demence in padcev) v primerjavi s tistimi, ki niso prejeli slušnih pripomočkov oziroma jih niso uporabljali..

Slušni aparati vam lahko pomagajo ostati povezani

Po podatkih Nacionalnega inštituta za staranje (NIA) je ohranjanje večje povezanosti s svetom okoli nas ključno za zmanjšanje vpliva osamljenosti in izolacije, ki sta dejavnika tveganja za depresijo. Boljši sluh je bistvenega pomena za ohranjanje družabnosti, saj olajša komunikacijo in nam omogoča bolj aktivno življenje.

Priporočila za ohranjanje povezanosti in boj proti socialni izolaciji

S pomočjo slušnih aparatov lahko zlahka sodelujete in komunicirate ter tako ostanete v stiku z družino, prijatelji in sosedi – osebno, na spletu ali po telefonu. Lažje se pridružite novim ali priljubljenim dejavnostim, kjer lahko spoznate druge s podobnimi interesi – in se ob tem zabavate (Ali ste vedeli, da slušni aparati pomagajo tudi pri ravnotežju in hoji?). Z boljšim sluhom je lažje sodelovati in tudi prostovoljno pomagati drugim in se ob tem počutite 100-krat bolje. Dobro slišite in bodite zdravi – obiščite slušnega akustika.

Ko se staramo, je povsem naravno, da morda odkrijemo malo več časa, ki ga preživljamo sami. Toda s testiranjem sluha in zdravljenjem morebitne izgube sluha se lahko zaščitimo pred osamljenostjo, izolacijo in na koncu depresijo – z boljšim sluhom počnite stvari ki jih imate radi in vas osrečujejo. Še danes se obrnite na pomoč in se oglasite v enem izmed naših slušnih centrov.

Deli s prijatelji