Ali naj nosim slušne aparate tudi doma?

Audiomed

Nošenje slušnih aparatov doma tudi če ste sami je pomembno, saj vam lahko pomagajo.

Ni skrivnost, da so slušni aparati neprecenljivi, ko gre za komunikacijo z drugimi in pridobivanje večje samozavesti, ko ste zunaj. Kaj pa, če se odločite ostati doma? Si morate še vedno nadeti slušne aparate? – absolutno. Nošenje slušnih aparatov medtem ko ste doma, vam lahko pomaga.

Hitreje se prilagodite slušnim aparatom

Nošenje slušnih aparatov v gospodinjstvu je še posebej koristno, če ste jih šele začeli nositi. Če imate svoje naprave vsak dan čim dlje pri sebi, omogočite svojim možganom, da se navadijo na vsakodnevne zvoke, ki jih že dolgo niste slišali, vključno z manjšimi zvoki v ozadju, kot je brnenje vašega hladilnika ali tiktakanje ure.
Ti zvoki se lahko na začetku zdijo premočni. Toda bolj ko nosite slušne aparate, bolj naravni bodo zvoki – in lažje jih boste osvojili in se jih navadili.

Ohranite svoje možgane aktivne

Tudi če preprosto uveljavljate svojo pravico do mirnega dneva doma, je lahko nošenje slušnih aparatov zelo koristno za vaše kognitivno zdravje. In sicer s slušnimi aparati ohranjate vključenost možganov, zaradi nenehne obdelave zvoka.
Glede na raziskave je to dobra stvar; v eni študiji so znani strokovnjaki za sluh v 12 letih pregledali 639 udeležencev z nezdravljeno izgubo sluha.
Kaj so ugotovili:
Pri odraslih z blago izgubo sluha je bilo 2-krat večje tveganje za razvoj demence kot pri vrstnikih brez.
Pri odraslih z zmerno izgubo sluha je bilo 3-krat večje tveganje za razvoj demence kot pri vrstnikih brez.
Pri odraslih s hudo izgubo sluha je bilo 5-krat večje tveganje za razvoj demence kot pri vrstnikih brez.

Te ugotovitve ne poudarjajo le izrazite povezave med izgubo sluha in kognitivnim upadom, ampak tudi to, kako nujno je skrbeti za svoj sluh. Tudi če gre le za naključne zvoke, kot je šumenje vaše pečice ali ptičje žvrgolenje skozi okno, vaši možgani ostanejo aktivni tako, da za vas obdelajo zvoke.
To je torej korist za vse: ne samo, da spet bolje slišite, ampak tudi izvajate preventivni ukrep proti demenci.

Ohranite svojo varnost

Nošenje slušnih aparatov doma je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za varnost sebe in drugih. Če poslušate najboljše, boste lažje slišali zvoke v sili, kot so alarmi za dim ali sirene, skupaj z vsakodnevnimi pomembnimi zvoki, kot je časovnik pečice.
Dokazano je tudi, da nošenje slušnih aparatov zmanjša tveganje za padce za 30 %.
Toda če slučajno doživite padec, vas najnovejši slušni aparati Starkey, Genesis AI, pomagajo varovati: zaznajo lahko, če padete, nato pa aplikacija My Starkey v primeru padca opozori ljubljeno osebo ali negovalca po vaši izbiri, da potrebujete pomoč.

Uživajte v povezavi

Očitno je, da so današnji slušni aparati bistveni za komunikacijo z vašimi ljubljenimi doma – toda ali ste vedeli, da vas lahko povežejo tudi z zunanjim svetom, kar iz vašega naslonjača? Če jih preprosto združite s pametnim telefonom, tabličnim računalnikom, televizorjem in drugimi, lahko pretakate zvok naravnost v svoje slušne aparate.

Ostanite v stiku z ljudmi, ki so vam pomembni, s pretočnimi klici (video ali avdio).
Uživajte v svoji najljubši glasbi ob pospravljanju.
Bodite na tekočem z novicami v glasnosti, ki vam najbolj ustreza….
Torej, kadar koli pomislite, da aparatov doma ne bi nosili, se spomnite, da je nadaljnja uporaba slušnih aparatov ključnega pomena za ohranjanje vašega najboljšega sluha, splošnega zdravja in kakovosti življenja.

Deli s prijatelji