Ali lahko z zdravljenjem sluha zmanjšamo stres?

Vprašanja ki se pojavijo ob poslabšanju sluha in rešitve le teh.

Kako je izguba sluha povezana s stresom in kako ju lahko obvladujemo? Znano je da ima stres na splošno škodljive učinke na vaše telo in je lahko tudi povzročitelj resnih zdravstvenih težav, kot so povišan krvni tlak, bolezni srca, sladkorna bolezen in debelost. Nekateri nasveti za zmanjšanje stresa so redna vadba, preživljanje časa s prijatelji in družino, dovolj spanja in v nekaterih primerih tudi zdravljenje izgube sluha.

Ljudje z izgubo sluha pogosto doživljajo vsakodnevni stres, ki je povezan z izgubo sluha – utrujenost pri poslušanju. Zaradi izgube sluha se morate nenehno osredotočati na govor, branje iz ustnic ali druge komunikacijske znake do te mere, da ste fizično izčrpani. Utrujenost ob poslušanju je pogosta pri otrocih in odraslih z izgubo sluha in jo je mogoče zmanjšati z uporabo slušnih pripomočkov.

Tudi tinitus lahko povzroči stres

Vemo tudi, da je tinitus (pogosto simptom osnovne izgube sluha) povezan s stresom. Ljudje, ki trpijo zaradi tinitusa, znanega tudi kot zvenenje v ušesih, poročajo o povečanju tinitusa, ko se spopadajo s povečanim številom stresnih situacij.

V raziskavah so ugotovili, da je kar 53,6 odstotka anketiranih ljudi s tinitusom poročalo, da se je tinitus pojavil med stresno izkušnjo v njihovem življenju, medtem ko je 52,8 odstotka poročalo, da se je njihov tinitus povečal v stresnem obdobju. Dobra novica je, da je druga raziskava pokazala, da približno 60 odstotkov uporabnikov slušnih aparatov občuti manjše ali večje olajšanje tinitusa pri uporabi slušnih aparatov.

Živimo v svetu, polnem stresov, zato si v primeru težav s sluhom vzemite čas za razbremenitev, sprostitev in poiščite zdravljenje ter se oglasite v eni izmed naših poslovalnic.

 

Deli s prijatelji