Zaščita ušes pred vetrom

zaščita ušes; zaščita ušesa; vneto uho; vneta ušesa

Tako lahko preprečite vnetje srednjega ušesa

Naj gre za hladen jesenski ali zimski veter, na videz neškodljiv izcedek iz nosu, pogosto kopanje in potapljanje ali čiščenje ušes z vatirano palčko – vnetje srednjega ušesa lahko nastane zaradi več vzrokov. Temu se je mogoče izogniti s preprostimi nasveti.

Poletnih počitnic je konec, drevesni listi in temperature počasi padajo – jesen je tukaj. Zloglasne jesenske ”nevihte” ne pihajo samo v obraz, ampak tudi v ušesa. Na močan veter lahko reagirajo celo z bolečino. Bolečina se običajno sama pomiri, ko smo nekaj časa na toplem, v najbolj neprijetnem primeru pa zdržijo dlje in se razvijejo v močno vnetje srednjega ušesa.

Nasveti za preprečevanje

Preden se odpravite v naravo, na sprehod, je potrebno pred odhodom razmisliti o svojem sluhu. To pomeni, da si je potrebno nadeti kapo, naglavni trak, kapuco ali naušnike – ali pa vzamite kaorkoli od naštetega s seboj, če boste to potrebovali. V nujnih primerih vam lahko pomaga tudi šal ali zložljiv ovratnik, ki ga lahko potegnete čez ušesa.

Če se tekom aktivnosti pojavi bolečina v ušes, je le-to potrebno čim prej prekiniti in se odpeljati domov (na toplo).

Simptomi in zdravljenje

Ker je povezava med srednjim ušesom in grlom pri otrocih zelo kratka, so le-ti še posebej nagnjeni k vnetju srednjega ušesa. Tu virusi pridejo v srednje uho tudi preko grla, kjer vnamejo sluznico. To lahko povzroči tudi izcedek iz nosu. Simptomi vključujejo bolečino v ušesih, slabši sluh, šibkost, omotico, povišano telesno temperaturo, glavobol in občutek pritiska v ušesu. V skrajnem primetu lahko iz ušesa izteka tudi gnoj.

Če se otroci pritožujejo zaradi bolečin v ušesih, jih morajo starši takoj odpeljati k ORL specialistu. Za zdravljenje se običajno uporabljajo zdravila za zaviranje bolečine v kombinaciji z antibiotiki. V skrajnih primerih zdravnik rahlo zareže bobnič, da lahko gnoj odteče in bolečina popusti.

Deli s prijatelji