Zaščita ušes pred vetrom

Tako lahko preprečite vnetje srednjega ušesa

Naj gre za hladen jesenski ali zimski veter, na videz neškodljiv izcedek iz nosu, pogosto kopanje in potapljanje ali čiščenje ušes z vatirano palčko – vnetje srednjega ušesa lahko nastane zaradi več vzrokov. Temu se je mogoče izogniti s preprostimi nasveti.

Poletnih počitnic je konec, drevesni listi in temperature počasi padajo – jesen je tukaj. Zloglasne jesenske ”nevihte” ne pihajo samo v obraz, ampak tudi v ušesa. Na močan veter lahko reagirajo celo z bolečino. Bolečina se običajno sama pomiri, ko smo nekaj časa na toplem, v najbolj neprijetnem primeru pa zdržijo dlje in se razvijejo v močno vnetje srednjega ušesa.

Nasveti za preprečevanje

Preden se odpravite v naravo, na sprehod, je potrebno pred odhodom razmisliti o svojem sluhu. To pomeni, da si je potrebno nadeti kapo, naglavni trak, kapuco ali naušnike – ali pa vzamite kaorkoli od naštetega s seboj, če boste to potrebovali. V nujnih primerih vam lahko pomaga tudi šal ali zložljiv ovratnik, ki ga lahko potegnete čez ušesa.

Če se tekom aktivnosti pojavi bolečina v ušes, je le-to potrebno čim prej prekiniti in se odpeljati domov (na toplo).

Simptomi in zdravljenje

Ker je povezava med srednjim ušesom in grlom pri otrocih zelo kratka, so le-ti še posebej nagnjeni k vnetju srednjega ušesa. Tu virusi pridejo v srednje uho tudi preko grla, kjer vnamejo sluznico. To lahko povzroči tudi izcedek iz nosu. Simptomi vključujejo bolečino v ušesih, slabši sluh, šibkost, omotico, povišano telesno temperaturo, glavobol in občutek pritiska v ušesu. V skrajnem primetu lahko iz ušesa izteka tudi gnoj.

Če se otroci pritožujejo zaradi bolečin v ušesih, jih morajo starši takoj odpeljati k ORL specialistu. Za zdravljenje se običajno uporabljajo zdravila za zaviranje bolečine v kombinaciji z antibiotiki. V skrajnih primerih zdravnik rahlo zareže bobnič, da lahko gnoj odteče in bolečina popusti.

Deli s prijatelji
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email