Vid in sluh sta med sabo povezana

Naše oči in ušesa delujejo v tandemu, kot ekipa.

Ali ste vedeli, da sta vid in sluh med sabo prepletena? Povezava med zdravimi očmi in ušesi je zelo pomembna in ničesar ne smemo jemati kot samoumevno.

Vid nam da slike, sluh pa jih poveže

Na primer, ko zaprete oči, kaj vidite? Kaj teče pred vašimi zaprtimi očmi, je verjetno odvisno od zvokov, ki jih slišite. V raziskavi Inštituta za nevroznanost in psihologijo na Univerzi v Glasgowu so ugotavljali, kako vidna skorja vaših možganov uporablja informacije, pridobljene iz vaših ušes in oči, da vidi svet.

Zvoki pomagajo ustvarjati vizualne podobe, mentalne podobe in samodejne projekcije. Na primer, če ste na ulici in slišite zvok bližajočega se motorja, pričakujete, da boste videli motor, ki prihaja izza vogala. Vidna skorja uporablja informacije, pridobljene iz ušes, da bolje napove, kaj bi lahko videli.

Slab vid, slab sluh

Starejši odrasli imajo večjo verjetnost, da bodo imeli izgubo sluha, če imajo težave z vidom. Raziskovalci, ki so preučevali povezave med s starostjo povezane težave z vidom in sluhom, so ugotovili, da sta tudi po upoštevanju starosti ti stanji povezani in pomembno vplivata na fizično in duševno zdravje.
Glede na raziskave, ki kažejo, da sta oba stanja povezana z zmanjšanim delovanjem možganov skozi čas, gresta izguba vida in sluha z roko v roki s kognitivnim upadom. Starejši z izgubo sluha lahko občutijo znatno zmanjšano kognitivno funkcijo vsaj tri leta pred svojimi normalno slišečimi kolegi.

Ravnotežje

Tako kot vaša ušesa in oči delujejo skupaj, da vam pomagajo ustvariti popoln pogled na vaš svet, delujejo tudi z roko v roki, da ostanete uravnoteženi.

Ravnotežje in ravnovesje nam pomagata, da ostanemo pokonci, ko stojimo in vemo kje smo glede na gravitacijo. Naš sistem za ravnotežje, znan tudi kot vestibularni sistem, nam pomaga hoditi, teči in se premikati, ne da bi padli. Ravnovesje je nadzorovano prek signalov možganom iz vaših oči, notranjega ušesa in senzoričnih sistemov telesa (kot so koža, mišice in sklepi).

Če vestibularni sistem ne deluje pravilno, se vaše očesne mišice ne morejo prilagoditi, kot bi se morale, ker so indikatorji za povratne informacije iz ušesa poškodovani, kar povzroči zamegljen vid, slabost ali omotico. To pomeni, da ne morete natančno določiti, kje so tla glede na to, kje ste in tveganje, da bi se spotaknili, se močno poveča.

Videti in slišati ljudi, kraje in trenutke, ki so pomembni, ustvari čudovite, trajne spomine.
Človeška intuicija nam govori, da so vsi naši čuti ločeni tokovi informacij, vendar zdaj vemo, da ni tako. Z rednimi pregledi sluha poskrbite, da boste slišali najbolje in tako pomagali preostalim čutilom. Naj bodo redni pregledi sluha in vida letos pomemben del vašega splošnega načrta za zdravje in dobro počutje. Tukaj smo, da vam pomagamo.

 

Deli s prijatelji