Tinitus v starosti

Tinitus se pogosto pojavlja v starosti.

Tinitus je neprekinjeno zvonjenje ali drug hrup (brnenje, rjovenje, brenčanje itd.), ki ga slišite, čeprav ni prisotnega zunanjega hrupa.
To dražeče stanje, ki je še posebej razširjeno pri starejših odraslih, običajno povzroči s starostjo povezana izguba sluha, izpostavljenost hrupu, zdravila, ušesno maslo, okužba ušesa ali poškodbe glave ali vratu.
Trenutno ni zdravila za tinitus, vendar pa je na voljo zdravljenje, ki lahko zmanjša simptome tinitusa.

Študija razširjenosti primerov tinitusa

Iz zbirke podatkov so raziskovalci, ki so preučevali razširjenost (in značilnosti) tinitusa, pregledali 14.178 udeležencev.
Kaj so ugotovili: Rednost pogostih primerov tinitusa »se je povečevala s starostjo in dosegla vrhunec med 60. in 69. letom starosti,« .
Če torej vemo, da se pogostost tinitusa s staranjem lahko poslabša, kaj lahko storimo glede tinitusa?

Zaščitite svoj sluh

Izpostavljenost hrupu je eden od glavnih vzrokov za tinitus in je nekaj, česar se morate zavedati in se zaščititi ob vsaki priložnosti. Glasen hrup lahko prihaja od koder koli – iz službe, koncertov in športnih dogodkov, električnega orodja…

Ohranite zdravje svojega sluha

Ko odraščate je pametno skrbeti za zdravje svojega sluha – kar pomeni, da po 50. letu vsaka tri leta opravite pregled sluha pri pooblaščenem slušnem akustiku.
Ocene sluha so preproste, neboleče in najboljši način za zgodnje odkrivanje tinitusa in ohranjanje sluha.

Razmislite o uporabi slušnih pripomočkov za zdravljenje tinitusa

Če se izkaže, da imate tinitus, ki ga povzroča izguba sluha povezana s starostjo ali hrupom, vam je lahko nošenje slušnih aparatov v veliko pomoč pri izboljšanju simptomov.

Klinični dokazi so pokazali, da nam moč ojačanja slušnih aparatov lahko pomaga, da postanemo manj zaznavni za tinitus in se bolj osredotočimo na dejansko prisotne zvoke, vključno z glasovi. In prednosti se tu ne končajo. Po mnenju doktorja avdiologije Jamieja Handa lahko zmožnost slišanja zvokov iz okolja prek slušnih aparatov pomaga prikriti zvoke tinitusa, zmanjšati stres in utrujenost pri poslušanju (za katera je znano, da prispevata k poslabšanju tinitusa) ter povečati sodelovanje z ljubljenimi, kar lahko pomaga preusmeriti naše misli stran od simptomov tinitusa.
Poleg tega imajo najnovejši slušni aparati vgrajeno tehnologijo za tinitus, ki lahko pomaga pomiriti te nadležne zvoke in še veliko drugih ugodnosti.

Še danes se obrnite na strokovnjaka za slušne aparate

Slušni akustik je vaš najboljši vir za oceno vašega sluha, razlago vseh prednosti slušnih aparatov in iskanje najboljše možnosti zdravljenja tinitusa za vas.

Deli s prijatelji