Test sluha

Ko se srečate s težavami s sluhom, se priporoča da opravite test sluha.

Znaki, ki opozarjajo, da je dobro preveriti sluh, vključujejo:

• zvonjenje v ušesih (tinitus)
• ljudje se pritožujejo, da govorite preglasno
• pogosto morate ljudi prositi, naj ponovijo, kar pravijo
• težko slišite pogovore, še posebej, če je v ozadju hrup
• drugi se pritožujejo, da gledate televizijo ali poslušate radio s previsoko glasnostjo.

Za natančno postavitev diagnoze, je potreben temeljit pregled pri zdravniku. Zdravnika
zanimajo bolnikove prebolele bolezni, poškodbe in način dosedanjega zdravljenja, saj velikokrat vplivajo tudi na pojavljanje bolezni, zaradi katere je bolnik poiskal pomoč. Zdravnik najprej natančno pregleda uho (pregled uhlja, zunanjega sluhovoda, bobniča in pri uničenem bobniču tudi bobnično votlino), šele po natančnem pregledu se naredi test sluha.

Na testu sluha se preverja sposobnost osebe, slišati glasnost in višino zvokov. Rezultati testov so prikazani na grafu, katerega imenujemo avdiogram. S pomočjo avdiograma se natančneje opredeli resnost in možne vzroke težav s sluhom. Testi vključujejo čisto tonsko avdiometrijo z uporabo avdiometra in teste za razločevanje govora. Na voljo so posebni testi za preverjanje sluha pri dojenčkih in otrocih.

TEST SLUHA PRI ODRASLIH OSEBAH
AVDIOMETRIJA – neinvazivna preiskava sluha

Je preiskava s katero določimo slušni prag pacienta v različnih frekvencah govornega področja. Slušni prag se določi po kostni in zračni poti. Avdiometrist vam v posebnih zvočno izoliranih komorah s pomočjo slušalk, skozi katere poslušate čiste tone, testira sluh za zračno prevodnost. Nato s pomočjo vibracij ob mastoidni kosti (za ušesom), preveri kostno prevodnost. Potem naredi še teste za razločevanje govora – test kako jasno slišite govor.

TIMPANOMETRIJA

S to preiskavo ocenjujemo podajnost bobniča in slušne verige, prezračenost srednjega ušesa ter posredno tudi delovanje Evstahijeve cevi. Z njo ne opravljamo meritve sluha, lahko pa nam pomaga pri oceni prevajanja zvoka.

Avdiolog po preiskavi prikaže rezultate vaših slušnih testov na grafu, imenovanem avdiogram. Glede na izvid avdiometrije lahko lahko opredelimo za kakšne težave gre. Ali je sluh normalen ali pa gre za prevodno, zaznavno ali kombinirano naglušnost. Grafični rezultati običajno vključujejo vaš prag sluha (najtišje zvoke, ki jih lahko slišite) za razpon frekvenc za obe ušesi. S primerjavo številk lahko avdiolog oceni vašo stopnjo izgube sluha in najde možne vzroke za izgubo sluha. Na primer, če sta izvida zračne in kostne prevodnosti enaka, potem avdiolog ve, da je izguba sluha posledica težav z notranjim ušesom in ne z zunanjim ali srednjim ušesom.

Deli s prijatelji