Stvari, ki bi jih zamudil, če ne bi nosil slušnih aparatov

Ekskluzivni blog Justina Osmonda

Blog, napisan izključno za Starkey, Justin Osmond – ki se je rodil s hudo izgubo sluha in nosi slušne aparate od svojega drugega leta starosti – govori o številnih življenjskih radostih, ki bi jih izgubil, če ne bi nosil slušnih aparatov.

Vedno sem verjel, da je bližina stvar komunikacije. Komunikacija je stvar razumevanja. In razumevanje je stvar sposobnosti slišati.
Verjamem, da je sluh ključnega pomena pri spodbujanju naših možganov in kognitivnih poti. Razumem tudi, če nekdo zaradi izgube sluha sploh nima ostankov sluha, potem slušni aparat verjetno ne bi bil v veliko pomoč. Vendar menim, da obstaja veliko drugih različnih načinov, ki pomagajo spodbuditi naše kognitivne parametre in kljub temu razviti zelo zdrav življenjski slog.
Ob tem pa verjamem, da bi bil seznam stvari, izkušenj, lekcij in spominov, ki bi jih zamudil, zelo dolg, če ne bi imel zgodnje intervencije, ko sem bil zelo mlad in sem začel nositi slušne aparate.
Tukaj je nekaj od mnogih, ki mi pridejo na misel:

Napredovanje kognitivnega razvoja

Pregled sluha pri novorojenčkih, ki ga opravljajo danes, ni bil na voljo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko sem se rodil. Tako so mi hudo do globoko izgubo sluha diagnosticirali šele pri skoraj dveh letih. To pomeni, da sem v svojem zgodnjem kognitivnem razvoju zaostal dve leti za svojimi vrstniki. Zato so se moji starši takoj odločili da mi priskrbijo nekaj strojnih slušnih naprav in da me prijavijo na intenziven program govorno-jezikovne terapije, ki sem ga izvajal več kot 13 let.
Zaradi teh kritičnih odločitev, ki so jih morali moji starši sprejeti zgodaj, lahko zdaj GOVORIM s STRASTJO; POSLUŠAM s PREPRIČANJEM; in RAZUMEM z SAMOZAVESTJO.

Sodelovanje v telefonskih pogovorih

Kot sem že omenil, je komunikacija ključna za boljše razumevanje drug drugega. Tako so bili vsakodnevni telefonski klici zame dnevna doza tesnobe. Vedno sem imel težave slišati in razumeti telefonske pogovore. Nenehno sem preslišal in zamudil, o čem sploh govori tema – in to je ustvarjalo občutke izoliranosti, nepovezanosti, frustracije in brezupa.

Nekoč sem se zanašal na analogno tehnologijo – toda zdaj, z najboljšo najsodobnejšo tehnologijo umetne inteligence, so vsi ti negativni občutki »zamujanja« pri telefonskih klicih popolnoma izginili!

Glasba in družinski dosežki

Ker sem bil rojen v svetovno znani glasbeni družini, bi zamudil ne samo glasbo na splošno, ampak tudi glasbo svoje družine – ki je postala zlata in platinasta ter dosegla vrhove Billboardovih lestvic po vsem svetu v 70. in 80. letih. Moj oče (Merrill Osmond) ni bil znan le kot glavni pevec skupine Osmonds, ampak tudi producent in pisec številnih njihovih uspešnic. Nič od tega ne bi slišal ali užival skupaj s svojo družino.

Kvaliteten čas z družino

Ena mojih najljubših stvari je uživanje v družinskih pogovorih ob večerji. Svojo ženo in svoje otroke imam rad bolj kot karkoli na svetu in preživeti kvaliteten čas z njimi je v mojem natrpanem urniku izjemnega pomena. Zmožnost komuniciranja, slišanja in razumevanja z njimi za večerjo – bodisi doma ali v restavraciji – prinaša veselje, srečo in ljubezen, ki je ne izkusim nikjer drugje.

Komunikacija na delovnem mestu

Moje delo zahteva veliko osebnih in virtualnih skupinskih srečanj za razpravo o poslovnih strategijah. Tovrstni sestanki od mene zahtevajo veliko miselnega napora, da se osredotočim na to, kar je bilo povedano in sporočeno, in to name postavlja velik pritisk, da se prepričam, da sem na isti strani kot vsi ostali. Zdaj za pomoč uporabljam namizni mikrofon.

Ta mikrofon postavim na sredino konferenčne mize ali pa ga sinhroniziram s svojimi virtualnimi sestanki. Malo je reči, da je to naredilo razliko. To je VSE spremenilo. Kakovost razumevanja vseh na sestanku je nesporna. Glas vsake osebe, ko govori, se pretaka neposredno v oba moja slušna aparata – kot da govorita tik pred menoj.

Šport na prostem

Moj novi najljubši šport je najhitreje rastoči šport v Ameriki – Pickleball (sprejeta različica tenisa). Všeč mi je ta igra in postala je precej zasvojljiva. Za tiste, ki ne poznate tega družabnega in tekmovalnega športa, moram omeniti, da se pred vsakim začetkom serviranja ekipe pove kakšen je rezultat. Zato je ključnega pomena, da slišim in vem, kakšen je rezultat za spremljanje igre. Potim se kot nor, a ker imam vodoodporne slušne aparate, mi nikoli ni treba skrbeti, da bi moral odstraniti svoje aparate in igrati na utišanem igrišču za Pickleball.

Igranje glasbila

Violino igram od svojega šestega leta. Z analogno tehnologijo v tistem času mi je bilo težko slišati in dobiti natančno noto, ne da bi bila ostra ali nizka. Danes je napredna tehnologija omogočila, da je moja intonacija veliko boljša in lahko najdem tisto »sladko točko«, ko igram skladbo.

Namizni mikrofon uporabljam tudi, ko predvajam skladbo v ušesa. Nadomešča potrebo po nošenju ušesnih monitorjev, ki jih nosijo številni glasbeniki in zabavljači v današnji glasbeni industriji. Resnično sprememba igre!

Družinski filmski večeri

Druga priložnost in tradicija, ki jo rad počnem s svojo družino, so filmski večeri. Nič ni bolj frustrirajočega kot gledati nov film, ki je prišel v kinematografe, in ne razumeti zapleta. S tem sem se boril večino svojega življenja, zdaj pa je nova slušna tehnologija spremenila vse. Resnično premosti vrzel in poveže tiste, ki so gluhi in naglušni, z vsemi filmi v kinu.


To je le nekaj od mnogih stvari, v katerih zdaj uživam zaradi Starkey aparatov. Še vedno včasih kaj pogrešim, vendar ni nič tako, kot je bilo, ko sem odraščal. Zdaj lahko bolje SLIŠIM, bolje ŽIVIM in ne zamudim dragocenih zvokov življenja!

Deli s prijatelji