Štiri vsakodnevna mesta, katera so glasnejša, kot si mislite

Ugotovljeno je, da sta komunikacija in poslušanje temelja uspešnih odnosov.

Izguba sluha zaradi hrupa je zelo pogosta, zato je dobro da ste seznanjeni s hrupom, s katerim se srečujete vsak dan.
Izguba sluha zaradi hrupa je lahko posledica bodisi enkratne izpostavljenosti kratkemu in močnemu zvoku, znanemu kot impulzni zvok, bodisi izpostavljenosti glasnemu hrupu v daljšem časovnem obdobju.

Glasnost zvokov merimo v decibelih (dB). Zvoki jakosti 85 dB in več veljajo za nevarne in izpostavljenost lahko povzroči izgubo sluha zaradi hrupa. Glasnejši kot je zvok, krajši čas traja, da poškodujete sluh.

Določena mesta so opazno glasnejša

Večina od nas intuitivno ve, kdaj smo na mestu, ki je nevarno glasno. Kot so na primer: koncert v zaprtih prostorih, ob letališki stezi, večina velikih športnih dogodkov, strelišče…V teh očitno glasnih okoljih vedno priporočamo omejitev izpostavljenosti in nošenje zaščite za sluh.
Nekatera mesta pa so glasna in se tega niti ne zavedamo
Določena okolja so prehrupna, pa tega niti ne opazimo, vendar lahko še vedno prispevajo k izgubi sluha zaradi hrupa. In veliko teh okolij redno obiskujemo ali pa smo jim kako drugače izpostavljeni.

Mesta

Če živite ali delate v mestu, ste zlahka izpostavljeni hrupu, ki je glasnejši od 85 dB. Policijske in reševalne sirene so pogost krivec, pa tudi prometne in tranzitne možnosti.

Delovno okolje

Poklicna izguba sluha je ena najpogostejših z delom povezanih bolezni. V različnih delovnih okoljih hrup hitro preseže 85 dB. Zato priporočamo, da nosite ustrezno zaščito za sluh, kot so industrijski ušesni čepki in poskušajte omejiti svojo izpostavljenost glasnemu hrupu izven vašega delovnika.

Restavracije

Z raziskavami so ugotovili, da je pretiran hrup ena glavnih pritožb v restavracijah. Avtorica članka v The Atlantic je zapisala, da je zabeležila ravni hrupa v razponu od 80 dB v baru v času večerje, do 86 dB v restavraciji med zajtrkom, do 90 dB v pivovarni med petkovo večerno veselo uro.
Tukaj velja osnovno pravilo, kako preveriti, če je okolje preglasno – če morate kričati, da vas oseba čez mizo sliši, ste verjetno izpostavljeni preveč hrupu.

Vaše dvorišče

Ohranjanje neokrnjene zelenice ima lahko svojo ceno. Kosilnice, škarje za živo mejo, električne žage za projekte izboljšav doma in pihalniki listja vas lahko izpostavijo hrupu do 100 dB. Ne glede na to, ali potiskate kosilnico ali žagate les za novo vrtno lopo, obvezno nosite opremo za zaščito sluha.

Izgubo sluha zaradi hrupa je mogoče preprečiti

Dobra novica je, da je izgubo sluha zaradi hrupa mogoče preprečiti, vendar je na vas, da zaščitite svoj sluh tako, da omejite izpostavljenost glasnim zvokom ali nosite ustrezno zaščitno opremo.

Deli s prijatelji