Staranje in izguba sluha

Zdravje sluha = zdravje možganov

Statistični podatki kažejo, da ima približno ena tretjina odraslih med 65 in 70 leti, določeno stopnjo izgube sluha, pri starosti 75 let ali pa več pa ima izgubo sluha približno polovica vseh ljudi. Čeprav je starostna izguba sluha pogosta, je ne smemo sprejeti, kot »del staranja« in je ne obravnavati. Saj tako kot vid, je tudi sluh ključna možganska dejavnost. Nezdravljena izguba sluha – tudi blaga izguba sluha – lahko povzroči popolno izgubo sluha.

Preprosto povedano, zdravje sluha = zdravje možganov.

Zakaj pride do izgube sluha?

Ko se staramo, lahko degeneracija v notranjem ušesu in vzdolž živčnih poti do možganov vpliva na naš sluh. Večino časa so te spremembe povezane z zdravjem drobnih lasnih celic v notranjem ušesu, ki nam pomagajo slišati. Te lasne celice prevajajo zvočne valove, ki jih zbirajo naša ušesa, in jih prevajajo v električne signale, katere možgani interpretirajo in prepoznajo kot zvok. Ker se lasne celice ne obnavljajo ali ponovno rastejo, je vsaka izguba sluha, ki jo doživimo kot posledica te poškodbe trajna.

Kako vpliva na moj sluh?

Večinoma se starostna izguba sluha pojavlja postopoma v obdobju več let. Običajno prizadene obe ušesi hkrati in povzroči visokofrekvenčno izgubo sluha, kar pomeni, da je zvoke višjih frekvenc težje slišati in razumeti.

Ali bom izgubil sluh, ko bom starejši?

To je v veliki meri odvisno od vaše genetske in zdravstvene anamneze, pa tudi od vaše izpostavljenosti hrupu skozi leta. Ljubitelj strelnega orožja je na primer izpostavljen veliko večjemu tveganju kot pa vrtnar. Na splošno dejavniki, ki prispevajo k starostni izgubi sluha, vključujejo:


– Izguba sluha zaradi hrupa

– Dolgotrajna izpostavljenost čezmernemu hrupu na delovnem mestu, doma ali med prostimi dejavnostmi lahko povzroči to vrsto izgube sluha. To je daleč največji dejavnik tveganja!

– Izguba sluha zaradi genetike

– Če so imeli vaši starši okvaro sluha, je mogoče, da ste tudi vi podedovali to težnjo.

Nekatera zdravstvena stanja.na izgubo sluha vplivajo tudi različna bolezenska stanja, ki imajo vpliv na oskrbo s krvjo v srednjem ušesu, kot so bolezni srca, visok krvni tlak, sladkorna bolezen in druge težave. Nekatere ženske lahko občutijo izgubo sluha po menopavzi ali pa opazijo povečanje tinitusa.

– Ototoksična zdravila

Določena zdravila lahko negativno vplivajo na naš sluh. Na primer, toksični stranski učinki nekaterih zdravil, kot so aspirin in antibiotiki, lahko negativno vplivajo na vaš sluh. V primerjavi z mlajšimi odraslimi je pri starejših večja verjetnost, da bodo jemali zdravila in imeli neželene učinke.

Ker se izguba sluha pojavlja postopoma, se mnogi ljudje niti ne zavedajo, da imajo težave s sluhom. Pogosti simptomi, ki kažejo da imate lahko okvaro sluha:

– Zdi se vam, da drugi ljudje ne govorijo razločno (zvoki so zadušeni in nerazumljivi). Z drugimi besedami, ugotovite, da lahko slišite, a ne razumete.
– Pogovore je težko razumeti, še posebej, če je v ozadju hrup.
– Nekateri zvoki se zdijo preglasni ali nadležni.
– Težje slišite visoke zvoke, na primer telefonsko zvonjenja ali ptičje žvrgolenje.
– Moški glasovi so vam lažje razumljivi kot glasovi žensk ali otrok.
– V enem ali obeh ušesih čutite zvonjenje, brenčanje ali sikanje, znano tudi kot tinitus, ki ne izgine.

Ali lahko preprečim izgubo sluha, povezano s starostjo?

Čeprav ne morete storiti ničesar za svoje sorodnike (kot mnogi od nas poskušamo), lahko sprejmete ukrepe za preprečevanje izgube sluha. Zavedajte se glasnih zvokov v vašem okolju. Saj je izguba sluha zaradi hrupa edina vrsta izgube sluha, ki jo je mogoče preprečiti. Zvoki, ki merijo več kot 85 decibelov (gost mestni promet, motorna kolesa, sirene, koncerti,…) za daljša ali ponavljajoča se časovna obdobja lahko trajno poškodujejo vaš sluh. Strokovnjaki za zdravje sluha priporočajo uporabo čepkov za ušesa ali druge zaščite za sluh, ko delate ali ste kakorkoli izpostavljeni hrupu. Če ne morete zmanjšati hrupa ali zaščititi ušes, se poskušajte odmakniti od njega. Če ste diabetik, imate bolezni srca ali druge težave s cirkulacijo, upoštevajte zdravnikova navodila za prehrano in vadbo. Lasne celice v notranjem ušesu so odvisne od dobrega pretoka krvi, da ostanejo zdrave. Ohranjanje zdrave telesne teže in redna vadba lahko olajšata zdravje sluha. Posvetujte se z zdravnikom o zdravilih, ki jih jemljete. Ali so povezani z izgubo sluha? Če je tako, vprašajte, ali lahko predpiše alternativno zdravilo. Če jemljete velike količine aspirina ali drugih sredstev za lajšanje bolečin, zmanjšajte ali poskusite najti alternativne metode za lajšanje bolečin.

Zdravstvena tveganja zaradi nezdravljene izgube sluha

Raziskave kažejo, da nezdravljena izguba sluha pri starejših ljudeh izpostavlja večje tveganje za razvoj demence in Alzheimerjeve bolezni ter drugih čustvenih in fizičnih težav. Dobra novica? Slušni aparati lahko odložijo demenco in nudijo druge zdravstvene koristi. Pomagali vam bodo tudi živeti bolje. Čeprav današnja tehnologija slušnih pripomočkov ne bo vrnila vašega sluha v normalno stanje, bo močno izboljšala kakovost vašega življenja. Ta dvig kakovosti življenja velja za vse starejše odrasle osebe z izgubo sluha, vključno s tistimi v domovih za ostarele in oskrbovancih.

Deli s prijatelji