Socialna izolacija - osamljenost

Pomanjkanje stikov z drugimi, postaja velika zdravstvena grožnja.

Večina od nas se verjetno zaveda, da osamljenost ni dobra za nas in ima zelo velik vpliv na naše splošno zdravje. Osamljenost, ki predstavlja enako tveganje kot kajenje do 15 cigaret na dan, so zdravniki označili za veliko zdravstveno grožnjo.

Torej, zakaj bi bilo to povezano s slušnimi aparati? Na žalost smo zaradi izgube sluha še bolj izpostavljeni osamljenosti in socialni izolaciji. K sreči pa so lahko slušni aparati rešitev, ki spremeni življenje v primeru izgube sluha, kot tudi v primeru osamljenosti. Toda preden se poglobimo v to, raziščimo dejstva bolj podrobno.

Družbena izolacija je postala globalna skrb

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poročala, da socialna izolacija in osamljenost prizadeneta enega od štirih starejših odraslih in 5–15 % mladostnikov. Toda WHO se je po nedavni študiji Univerze v Glasgowu odločila ukrepati proti socialnemu umiku: raziskava univerze je odkrila, da lahko izolacija od ljubljenih poveča tveganje umrljivosti za skoraj 40 %.

Od tam je nastala mednarodna Komisija Svetovne zdravstvene organizacije za socialne povezave, s triletnim ciljem “boja” proti razširjeni težavi – osamljenosti, ki se je stopnjevala med karanteno na domu zaradi COVID-19.

Ameriški kirurg Vivek Murthy, je vpliv osamljenosti na zdravje označil celo kot večji od debelosti in telesne neaktivnosti. In glede na strašne posledice, ki jih lahko ima izolacija na splošno dobro počutje, je Murthy razglasil globalno obveznost, da se izvedejo enake naložbe za obnavljanje družabnega življenja in socializacije, kot so jih naredili pri reševanju drugih svetovnih zdravstvenih težav – kot so uporaba tobaka, debelost, in druge odvisnosti.

Slušni aparati lahko pomagajo v boju proti osamljenosti

Zdaj, ko se zavedamo, kako pomembno je, da se borimo proti osamljenosti v svetovnem merilu, je čas za nekaj dobrih novic: Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za zmanjšanje tveganja osamljenosti, je zdravljenje morebitne izgube sluha. In slušni aparati so ključna rešitev, o kateri je treba razmisliti.

Slušni aparati nam lahko pomagajo ohraniti našo povezavo z našim svetom – družino, prijatelji, dejavnostmi in še več. Natančneje, boljši sluh olajša vključevanje v vsakdanje življenje, ohranjanje močne socialne mreže in uživanje v aktivnem družabnem življenju.

Gradnja močne socialne mreže

Boljši sluh nam olajša vzdrževanje odnosov s prijatelji, družino, negovalci in drugimi pomembnimi ljudmi v našem življenju ter jim posledično sporočamo svoje potrebe (in obratno). Tako bomo imeli svojo »vas« – ljudi, ki so nam na voljo, ko jih potrebujemo.

Vključevanje v življenje

Izboljšan sluh nam lahko pomaga, da nadaljujemo z aktivnim življenjskim slogom, pa naj gre za tečaj kitare, prostovoljno delo ali preprosto obiskovanje več izletov z našimi najdražjimi. Poslušanje navodil, pogovori in uživanje v naravnih zvokih okoli nas (npr. ptičje žvrgolenje, smeh ljudi) prispevajo k večji radosti in splošnemu zdravju.

Druženje

Ko bolje slišimo, je večja verjetnost, da bomo sodelovali v pogovorih, delali načrte z drugimi, hodili v restavracije ali na družinske dogodke itd. Nič več zavračanja povabil – s pomočjo slušnih aparatov vam nikoli več ni treba zamuditi nobenega življenjskega trenutka.

Povežite se s strokovnjakom za slušne aparate

Vsakdo si zasluži živeti življenje, povezano s svojim svetom, in slušni aparati lahko pripomorejo k temu. Če želite izvedeti več, se še danes oglasite v enem izmed naših slušnih centrov.

Deli s prijatelji