Preprečevanje poškodb sluha zaradi hrupa

Daljša izpostavljenost hrupu lahko povzroči trajno izgubo sluha.

Pretirana izpostavljenost hrupu je drugi najpogostejši vzrok za izgubo sluha – takoj za staranjem. To je tudi edini vzrok za izgubo sluha, ki ga je mogoče preprečiti. Glede staranja ali dednosti ne moremo narediti nič. Lahko pa zmanjšamo svojo izpostavljenost hrupu ali pa vsaj poskrbimo za zaščito sluha.

Kot družba smo zelo napredovali glede zaščite sluha

Če vprašate kakšno starejšo osebo o uporabi zaščite sluha nekoč, pa se vam bo najbrž samo smejala. Vendar pa so danes ušesni čepki in ter drugi ukrepi za zaščito sluha na gradbiščih, v industrijskih delovnih prostorih, v okoljih ali pri dejavnostih, kjer je glasen hrup pogosto obvezni.

To povečano znanje in razvoj v smeri dobre prakse varovanja sluha pa sovpada z napredkom in vseprisotnostjo slušalk in zlasti ušesnih čepkov. Čeprav se torej bolj kot kadar koli prej zavedamo nevarnosti izpostavljenosti hrupu, smo prav tako v obdobju, ko se zdi da vsi ves dan poslušajo glasbo, oddaje, telefonske pogovore in druge predstavnosti kar preko slušalk.

Samo vi lahko preprečite poškodbe sluha

Strokovnjaki pravijo, da to ni preveč problematično – če le ne poslušamo preglasno predolgo časa. Ključ tega da ne poškodujete ušes, je ravnotežje med glasnostjo in dolžino poslušanja, “Osemdeset odstotkov glasnosti za največ 90 minut naenkrat je splošno pravilo” – ugotavlja avdiolog klinike Cleveland, dr. Sharon Sandridge.

Tudi oprema lahko naredi razliko. Slušalke, ki se ohlapno prilegajo ušesnemu kanalu, prepuščajo hrup iz okolice, zato ljudje običajno povečajo glasnost, da bolje slišijo predvajano vsebino. S slušalkami, ki pokrijejo celotno uho ali slušalkami ki imajo funkcijo za zadušitev hrupa v ozadju, pa zunanji hrup ne moti tega kar poslušate in posledično je manj povečanja glasnosti.

Bodite pozorni na to, kako glasno poslušate in kako dolgo in upajmo, da ne boste eden od 1,1 milijarde najstnikov ali mladih odraslih, za katere Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da jim grozi izguba sluha zaradi nevarne uporabe osebnih zvočnih naprav in izpostavljenosti glasnim zvokom.

Deli s prijatelji