Partnerski odnosi in izguba sluha

Ljubezen lahko premaga težave z izgubo sluha.

Vpliv izgube sluha na partnerski odnos

Dobro komunikacijo pogosto imenujemo temelj vsakega romantičnega razmerja. Pomembna je ne le zato, ker nam pomaga zadovoljiti naše potrebe, ampak nas tudi ohranja v stiku z našimi najdražjimi. Ne glede na to, kako se trudimo ohraniti našo povezanost s partnerjem, lahko samo ena spremljevalna nezdravljena izguba sluha nenamerno prekine komunikacijo v odnosu.

Pravzaprav je nedavna študija dokumentirala nekatere najbolj izrazite težave pri komunikaciji in posledice, ki so nastale med pari kot posledica nezdravljene izgube sluha.
Študija kaže, da izguba sluha vpliva na komunikacijo med pari. Akademiki na Univerzi v Nottinghamu so preučevali vpliv nezdravljene izgube sluha na komunikacijo med pari. Raziskava je odkrila težave, o katerih so poročali posamezniki z izgubo sluha in njihovi partnerji.

Te težave so vključevale:

Nesoglasja glede glasnosti zvoka: Posamezniki, ki so bili naglušni, so domnevno potrebovali glasnejšo glasnost, kot bi želeli njihovi ljubljeni.

Težave pri upravljanju telefonskih klicev: Medtem ko so se ljubljeni z izgubo sluha trudili slišati zvonenje telefona in osebo na drugi liniji, so se njihovi partnerji soočali z bremenom, da se morajo nenehno javljati na telefon ali jih opozarjati, da telefon zvoni.

Izzivi v skupnih družbenih situacijah: Tisti z nezdravljeno izgubo sluha so se borili s težavami pri pogovoru, zlasti ko sta se partnerja udeležila dogodkov z veliko hrupa v ozadju.

Medtem so ljubljeni z normalnim sluhom navajali izgubo sluha svojih spremljevalcev kot vir “zmanjšanega užitka” na takšnih srečanjih. Nekateri so poročali tudi, da so se jih udeležili sami.

Na koncu sta oba partnerja priznala, da postajata bolj »socialno umaknjena« zaradi nezdravljene izgube sluha.

Splošna čustvena stiska: spremljevalci z normalnim sluhom so bili obremenjeni in pod stresom, ker so se morali prilagajati izgubi sluha svojih bližnjih. Izrazili pa so tudi obžalovanje svojih odzivov na izgubo sluha in nerazumevanje izzivov svojih spremljevalcev.

Se vam katera od teh težav sliši znana? Ne obupajte – glede tega lahko nekaj storite.

Slušni akustik vam lahko pomaga

Če čutite vpliv nezdravljene izgube sluha na vaš odnos z ljubljeno osebo, vam ni treba pristati na glasnejše govorjenje, zavračanje povabil itd. Lahko jim pomagate pri zdravljenju izgube sluha, da bodo bolje slišali – in da bosta oba živela bolje.

1. Začnite pogovor

Prvič, ne pozabite, da vaš partner morda zanika ali se ne zaveda svoje izgube sluha. Poskusite ga nežno nagovoriti z: “Nedavno sem opazil …” in nato navedite dejanske primere, ki prikazujejo težavo s sluhom.
Na primer, morda ste opazili, da se vaša ljubljena oseba premalo videva s prijatelji, in vas skrbi, da bo postala izolirana.
Ali da se njihovi sogovorniki čedalje pogosteje odzivajo z besedami »nič hudega«, ko naglušna oseba presliši bistvene točke v pogovorih – kar se pogosto zgodi. Opozorite na to svojega ljubljenega in bodite njegov zagovornik.
Prav tako je pomembno s svojo ljubljeno osebo deliti uničujoč vpliv, ki ga ima lahko nezdravljena izguba sluha na kakovost življenja – vključno s povečanim tveganjem za demenco, padce, depresijo in drugo (vse podprto z raziskavami).
Hkrati jim lahko zagotovite pozitivne učinke zdravljenja izgube sluha, vključno s pomembnim izboljšanjem kakovosti življenja, zmanjšanim tveganjem za kognitivni upad in celo možnostjo daljšega življenja.

2. Spodbudite jih, naj opravijo spletni test sluha

Po vašem začetnem pogovoru o izgubi sluha bo vaš spremljevalec morda še vedno okleval z obiskom slušnega akustika. Preprosta začasna rešitev je, da doma opravijo spletni test sluha.

Poleg tega lahko spletni test sluha pomaga zmanjšati strahove vašega partnerja, saj vam ponudi idejo o tem, kakšna bi lahko bila preprosta, neboleča strokovna ocena sluha.

3. Načrtujte obisk pri slušnem akustu

Pomagajte svoji ljubljeni osebi, da se dogovori za sestanek z pooblaščenim slušnim akustikom, da dobite strokovno diagnozo in odpravite izgubo sluha.

Nato jim ponudite, da jih peljete na njihov termin. To je odličen način, da podprete svojega ljubljenega in hkrati zagotovite, da tega ne zamudi. Ko ste tam, lahko postavljate vprašanja in se pridružite pogovoru o različnih načinih zdravljenja in/ali možnostih slušnih pripomočkov.

Boljši sluh, boljši odnosi

Priznani avtor knjige The Five Love Languages in zakonski svetovalec dr. Gary Chapman je dejal: “Cilj ljubezni ni dobiti nekaj, kar si želiš, ampak narediti nekaj za dobrobit tistega, ki ga ljubiš.”

Torej, ne glede na to, ali imate izgubo sluha ali imate radi nekoga, ki jo ima: zakaj ne bi danes naredili korak, ko drug za drugega izbereta boljše zdravje in srečo – in se skupaj spopadeta s to izgubo sluha?

Z ljubeznijo, podporo in razumevanjem lahko vi in vaša ljubljena oseba zdravite izgubo sluha in obnovite tisto nadvse pomembno povezavo, ki vaju je sploh povezala.

Deli s prijatelji