Kaj storiti, ko zaznamo izgubo sluha?

Slab sluh Audiomed

Izguba sluha se običajno “neopazno” prikrade, zaradi izpostavljenosti glasnim zvokom, staranja ali kombinacije obojega.

Podatki kažejo, da se izguba sluha podvoji za vsako desetletje življenja, kar pojasnjuje, zakaj ima eden od treh ljudi starih med 65 in 74 let izgubo sluha. Z drugimi besedami, za večino od nas je izguba sluha normalna in naravna – le del dolgega razgibanega življenja.

Preverite svoj sluh

Če menite, da imate izgubo sluha – bodisi zaradi običajnih znakov, da vas prijatelji, sodelavci, partner ali družinski člani nenehno sprašujejo ali dobro slišite – bi morali opraviti test sluha. Prvi korak do boljšega sluha, je da obiščete slušni center in se posvetujete s slušnim akustikom / strokovnjakom in skupaj ocenita izgubo sluha.

Izberite med ignoriranjem in ukrepanjem

Če se izkaže, da imate izgubo sluha, imate izbirate, da izgubo sluha ignorirate, se spopadete z izzivi ali pa jo zdravite. Nekateri pacienti se soočajo z komaj opazno izgubo sluha (ponavljanje stvari, izpuščanje majhnih vsakodnevnih zvokov), nekateri pa z bolj očitno izgubo sluha (občutek izključenosti iz pogovorov, napačni stavki,…). Lahko pa da je oblika izgube sluha težja in vpliva na splošno zdravje in počutje(povečano tveganje za depresijo, anksioznost, padci, razne hospitalizacija, socialna izolacija, demenca,…). Raziskave kažejo, da primerno zdravljenje izgube sluha, pomaga tudi pri številnih izzivih povezanih s splošnim zdravjem. Ob uporabi slušnih aparatov, pa zmanjšamo tveganje pri padcih, depresiji, demenci, anksioznosti,…

Obiščite slušnega strokovnjaka - akustika

Ko boste pripravljeni zdraviti svojo izgubo sluha (imejte v mislihm, da zdravite izgubo sluha raje prej kakor kasneje ko je pre-pozno), priporočamo, da se oglasite v slušnem centru pri slušnem strokovnjaku. Slušni akustik / strokovnjak Vam bo na podlagi vaših želja in življenjskega sloga ter same izgube sluha priporočal najbolj primeren slušni aparat za Vas.

Zadevi pridite do dna

Ko se pojavi izguba sluha jo je potrebno zdraviti in se zavedati, kakšne so lahko posledice, če se za zdravljenje ne odločite. Vaš obisk pri slušnem akustiku / strokovnjaku je vaša priložnost, da dobite odgovore na vsa vaša vprašanja o izgubi sluha. Čeprav vsaka ordinacija / klinika / slušni center ne deluje enako, bi morali pričakovati nekaj osnovnih postopkov, ko greste na prvi obisk (priprava zdravstvene dokumentacije, meritev sluha, diagnoza zdravnika specialista…). S slušnim akustikom / strokovnjakom, pa se boste pogovorili o možnostih in nadaljnjih korakih (predstavitev tehnologije slušnega aparata, izbira primernega slušnega aparata,…) ki Vam bo pomagal pri pravi odločitvi za Vas!

Preizkus slušnega aparata

Če ste se odločili, da boste zdravili izgubo sluha je daleč najbolj učinkovita izbira slušnega aparata. Slušni aparati pomagajo pacientom, ki se soočajo z lažjo/srednjo/težjo izgubo sluha. Slušne aparate, Vam bo slušni strokovnjak / akustik programira in prilagodi po vaši individualni izgubi sluha ter življenjskimi potrebam posameznika. Zato je zelo pomembno, katerega slušnega akustika si izberete. Preizkus slušnega aparata pa Vam bo predlagal slušni strokovnjak / akustik in to je idealna priložnost, da preizkusite slušne aparate.

Prilagojen slušni aparat

Vsaka izguba sluha je edinstvena in drugačna in vsi slušni aparati niso enaki za vse. Zato je prava pot, da jih dobite pri izkušenem slušnem akustiku / strokovnjaku. Skupaj s slušnemu akustiku / strokovnjaku bosta tesno sodelovala pri izbiri pravih slušnih aparatov za vas, kar bo temeljilo na številnih dejavnikih. Priporočamo, da preizkusite, najnaprednejši slušni aparat, da bo vaša slušna izkušnja res dobra.

Sluh s slušnim aparatom

Ko dobite slušne aparate, izkoristite čas in jih nosite skozi ves dan (doma, zunaj, med službo, med gledanjem televizije, v prostem času,…). Sami boste opazili razliko če boste imeli slušni aparat ali pa boste brez njega. Večina pacientov, ko pričnejo z zdravljenjem s slušnimi aparati, obžalujejo, da niso zdravljenja pričeli že prej.

Življenje s slušnimi aparati postane brezskrbno!

Deli s prijatelji