Izguba sluha na enem ušesu

Slušni aparati lahko ZELO pomagajo pri enostranski izgubi sluha.

Binauralni sluh

Binauralni sluh (sluh z obema ušesoma) je bistvenega pomena za slišanje v hrupu, ohranjanje našega naravnega zaznavanja glasnosti, in tako učinkovito lokaliziramo ali ohranjamo prostorsko zavedanje in se počutimo povezani z okolico. Tudi če menite, da lahko preživite z sluhom na eno uho, se boste soočili s težavami, ki jih lahko rešite s slušnimi aparati.

Kaj sta sistema CROS in BiCROS? Kako delujeta?

Sistem CROS je sestavljen iz enega mikrofona in enega sprejemnika v dveh posameznih napravah. V uho z malo ali nič funkcionalnim sluhom damo napravo, opremljeno z mikrofonom, v uho z normalnim sluhom pa damo napravo, opremljeno s sprejemnikom. Zvok, ki pride do ušesa brez funkcionalnega sluha, se prenaša prek brezžične povezave do naprave, ki je opremljena s sprejemnikom in pacientom pomaga slišati zvoke s strani, na kateri ne slišimo, na stran, ki normalno sliši.

Sistem BiCROS je sestavljen iz naprave, opremljene z mikrofonom, ki se namesti na slabše slišeče uho, in običajnega slušnega aparata, nameščenega na bolje slišeče uho, ki ima nekaj izgube sluha.

Kdo naj razmisli o rešitvi CROS ali BiCROS?

Sistem CROS je primeren za paciente z enostransko izgubo sluha, kjer je izguba tolikšna, da je z ojačanjem za slabše naglušno uho mogoče zagotoviti malo ali nič koristi. Osebam z normalnim sluhom ali blago izgubo v visokih frekvencah v njihovem bolje slišečem ušesu lahko koristi sistem CROS.

Sistem BiCROS lahko pomaga pacientom z neenakomerno obojestransko izgubo sluha. V takšnih primerih slabše naglušno uho nima funkcionalnega sluha in ojačitve ne bi koristile, medtem ko manj naglušno uho (uho z manjšo izgubo sluha) potrebuje tradicionalni slušni aparat. V tem primeru bo slušni aparat BiCROS oddajal zvok iz slabšega ušesa, ki se bo mešal z ojačanjem za boljše uho.

Če imate izgubo sluha samo na enem ušesu, se morate posvetovati s slušnim specialistom, saj obstaja tehnologija, ki vam lahko pomaga.

Deli s prijatelji