Izguba sluha ne boli

Zakaj bi jo morali zdraviti?

Če izguba sluha ne boli, zakaj bi jo morali sploh zdraviti?

Helen Keller je nekoč rekla “da nas izguba vida loči od stvari, sluh pa nas loči od ljudi”. Povezovanje z ljudmi je del človeka in nas ohranja zdrave. Če se ne povežete z ljudmi zaradi izgube sluha, pomeni, da ste v nevarnosti za socialno izolacijo in depresijo. To pa se lahko spremeni v osamljenost, osamljen pa je skoraj vsak starejši, sploh na vasi. To je res pomemben razlog, zakaj bi morali obravnavati izgubo sluha, čeprav ni boleča.

Izguba sluha poveča tveganje za demenco. Blaga izguba sluha podvoji tveganje za demenco. Zmerna izguba sluha demenco potroji. Huda izguba sluha pa tveganje za demenco poveča za kar 5x. Torej, ne, izguba sluha v zgodnjih fazah ne boli, a demenca, ki sledi zagotovo prizadene. Sluh je del našega splošnega zdravja in to je treba ponavljati, da bodo ljudje vedeli.

Socialna izolacija, osamljenost, depresija, padci in poškodbe, kognitivne motnje in še več. Najpomembnejša stvar je, da je sluh povezan z vsemi temi drugimi zdravstvenimi stanji. Če bi se ljudje zavedali, kaj izguba sluha res povzroča in to niso samo male komunikacijske težave, kot večina misli, bi pravočasno reagirali ob izgubi sluha.

Deli s prijatelji