Hrup

sluh in hrup

Naravni sovražnik našega sluha

Cestni promet, pogovori na vlaku, pisarne odprtega tipa, hrup na gradbišču, radio…skoraj ves dan smo obkroženi in izpostavljeni hrupu, katerega se skoraj ni mogoče izogniti. Ko ta neskončni hrup dojamemo kot moteč, pa se od človeka do človeka razlikuje in je odvisen od našega zdravstvenega stanja. Kljub temu obstaja merilo, nad katerim hrup škoduje sluhu, ne glede na odpornost na stres ali občutljivost na hrup. Zlasti notranje uho in celice, ki se nahajajo v njem, so poškodovane zaradi visokega zvočnega tlaka. Posledice so lahko izguba sluha ali tinitus.

Hrup kot dejavnik stresa in tveganje za zdravje

Nenehen hrup ne škoduje samo sluhu, tudi naša psiha se ne more zlahka spoprijeti s stalno izpostavljenostjo zvokom in hrupu. Če smo nenehno izpostavljeni pretiranemu hrupu, nas to obremeni in poveča raven stresa, posledično organizem sprosti več stresnih hormonov, za kar se poveča tveganje za povišanje krvnega tlaka in srčni napad. Težavno pri tem je, da se naš sluh navadi na določeno raven hrupa. Zato se ne bi smeli nezaščiteni izpostavljati hrupu, četudi se nam po določenem času ne zdi več tako prisoten.

Izogibajte se hrupu, aktivno preprečujte poškodbe sluha...

Kako se lahko zaščitimo pred hrupom? Po eni strani je pomembno, da se namerno ne izpostavljamo preglasnemu hrupu v ozadju. Če glasbo poslušamo dlje časa, glasnosti ne bi smeli povečati do konca. Kot vodilo velja 60/60 – največ 60 minut pri 60% glasnosti. Ušesni čepki, tako imenovane slušalke za ušesa, nas preveč obremenjujejo zaradi bližine bobniča, zato je priporočeno pri uporabi le teh še dodatno znižati glasnost.

Po drugi strani pa lahko svoj sluh v hrupnem okolju zaščitimo z nošenjem zaščitnih naprav. Kdor živi na glavni cesti in ga moti hrup avtomobilov, letal ali gradbišča, lahko sprejme tudi strukturne ukrepe, kot so zvočno izolirana okna, da zagotovi več miru v svojem stanovanju. Nenazadnje si lahko vsake toliko sluh regeneriramo, tako da za nekaj minut preprosto izklopimo vsem kar povzroča hrup in uživamo v tišini.

Deli s prijatelji