Diagnoza izgube sluha

Ugotovljeno je, da sta komunikacija in poslušanje temelja uspešnih odnosov.

Ko vam postavijo diagnozo izgube sluha, se vam spremeni življenje. Za nekatere novica morda ni tako pomembna, saj se je oseba morda že nekaj časa nazaj sprijaznila s svojo izgubo sluha in je pripravljena nekaj storiti glede tega. Druge lahko besede: ˝Imate izgubo sluha˝ zadenejo kot tona zidakov – saj zaradi stiske ostanejo imobilizirani.

Navsezadnje imajo naši čuti vlogo pri vseh vidikih našega življenja – družini, družabnih dejavnostih, delu in preprosto bivanju. Ena oseba, s katero smo govorili, je izrazila občutek, kot da je izgubila del sebe, in se spraševala, kdo sem zdaj brez sluha?
Ali pa se morda počutite pretreseni zaradi stigme, ki povezuje slušne aparate s starejšimi od vas in se zato nenadoma počutite, kot da se vam življenje pospešuje. Druga oseba s postavljeno diagnozo v srednjih letih je dodala, da družbeni pritisk, ki pričakuje da ostaneš mladosten, vse skupaj še poslabša.

Kot pri vsaki večji izgubi se tudi ob tej lahko počutite nemočne – ob spoznanju, da je vaša diagnoza nepopravljiva in življenje ne bo več takšno, kot je bilo.

To je le nekaj primerov številnih misli in občutkov, s katerimi se lahko srečate po diagnozi izgube sluha. Toda skupno jim je, da so vsi del žalovanja za tem, kar ste izgubili.

Nekateri žalujejo za izgubo sluha. Nekateri ne. Če pa že, ne pozabite, da je to povsem normalno.

Pet stopenj žalujoče izgube sluha

Žalovanje zaradi izgube sluha ponavadi poteka v skladu z znanimi petimi stopnjami žalovanja, ki jih je utemeljila pokojna dr. Elisabeth Kübler-Ross. Pet stopenj, ki so bile prvotno razvite za pomoč ljudem s terminalno boleznijo, je od takrat postalo splošno razširjeno orodje za razumevanje žalosti na splošno.

Raziščimo pet stopenj žalovanja zaradi izgube sluha. Te lahko doživite v poljubnem vrstnem redu; ali samo nekatere od njih, ali pa sploh nobene. Te vključujejo:

Zanikanje

Morda boste krivili druge, da ne slišite jasno, ali pa se ne zavedate, da imate izgubo sluha, dokler vas na to ne opozorijo.

Jeza

Morda boste čutili jezo ali nepravičnost zaradi svoje izgube sluha in to usmerili proti drugim.

Pogajanja

Morda prepoznate svojo izgubo sluha, vendar menite, da ni trajna – celo sklenite kupčije s samim seboj ali drugimi, da bi vam povrnili sluh ali da bi bili kljub izgubi ˝v redu˝.

Depresija

Morda boste žalostni zaradi izgube sluha, kar lahko prispeva k nižji samozavesti in večji izolaciji od drugih.

Sprejemanje

Morda se boste počutili pripravljeni priznati, da imate izgubo sluha — in raziskati zdravljenje.

Opomba: Definicije vsake stopnje se lahko razlikujejo od osebe do osebe.

Izkušnje doktorice avdiologije in strokovnjakinje pri Starkey Jamie Hand, pri delu s pacienti, ki so žalovali zaradi diagnoze izgube sluha in o tem, kako strokovnjaki za slušne aparate običajno pomagajo pacientom skozi proces žalovanja.

Kakšne so bile vaše tipične izkušnje z bolniki in žalovanjem?

Jamie Hand, Au.D. — Kot avdiolog običajno opazim žalovanje med prvim sestankom s pacientom, ko prejme rezultate ocene sluha. V tem okolju se žalost običajno ne kaže kot žalovanje ali žalost, temveč druge stopnje žalosti, kot so zanikanje, jeza in pogajanje.
Izguba sluha je nevidna, zato jo nekateri ljudje težko sprejmejo, ko jim prvič povedo, da imajo izgubo sluha. Strokovnjaki za slušne aparate običajno opazijo, da bolniki na tej točki doživljajo zanikanje. Ljudje bodo rekli stvari, kot so: “Mislim, da moj sluh še ni tako slab” ali “Če bi vsi nehali momljati …”

Če pacient še ni sprejel svoje izgube sluha, se ne bo vrnil na posvet vse dokler ne bo pripravljen sprejeti pomoči in bo izgubo sprejel. Nekateri bolniki lahko doživijo drugi val čustev, ko dobijo slušne aparate, kar je mešanica sreče in obžalovanja, da slušnih aparatov niso dobili prej.

Ali je po vaših izkušnjah starost ali kakšno drugo obdobje v življenju igralo vlogo pri žalovanju?

Jamie Hand, Au.D. – Ni nujno. Priča sem bila, da gredo skozi to vse starosti in spoli, od otrok do odraslih. Videla sem tudi, kakšno dodatno žalost in obremenitev lahko nezdravljena izguba sluha povzroči družinskim članom in bližnjim. Zagotovo obstajajo različni osebni razlogi zakaj vsak bolnik žaluje. Morda zato, ker čutijo da bodo drugačni od drugih v službi ali šoli; njihovi starši ali stari starši so imeli slušne aparate in zaradi tega se počutijo starejše; skrbi jih, kako slušni aparati izgledajo itd.

Kako slušni akustik pomaga bolniku?

Jamie Hand, Au.D. — Slušni akustiki so usposobljeni, da najprej prisluhnejo pacientovi izkušnji in si prizadevajo razumeti osnovni stres ali strah, s katerim se soočajo. Pogosto zgolj to, da jim prisluhnemo, pomaga našim pacientom pri prehodu skozi proces žalovanja.
Hodimo po tanki meji, ko pacient žaluje zaradi izgube sluha. Večina ljudi čaka v povprečju 4 leta po pojavu simptomov izgube sluha, preden se odločijo, da svoj sluh preverijo, škodljivi učinki nezdravljene izgube sluha na splošno zdravje pa so številni. Gre torej za občutljiv pogovor, da najprej razumemo, kaj pacient čuti, hkrati pa ga spodbujamo, naj ne čaka še eno leto, pet let itd., da poišče pomoč.

Kaj bi svetovali nekomu, ki žaluje zaradi izgube sluha in še ni poiskal zdravljenja?

Jamie Hand, Au.D. — Komunikacija je dvosmerna ulica: ljudje okoli vas se težko sporazumevajo z vami tudi zaradi vaše izgube sluha — torej to ne vpliva samo na vas. Vaša izguba sluha je bolj opazna kot slušni aparati. Ti težki pogovori, ki jih imamo z našimi pacienti, ob spodbujanju njihovih družin/bližnjih, so čas, ko običajno lahko pridemo do točke sprejemanja. V drugih primerih, na žalost, sprejemanje izhaja iz primera, ko se je oseba z izgubo sluha počutila izolirano ali v zadregi zaradi svoje izgube sluha, zaradi česar je sprejela pomoč. Seveda bi posvarila pred čakanjem do te točke. Zgodnja intervencija je ključna, da boste še naprej slišali in živeli svoje življenje v največji možni meri.

Kako premagati žalost zaradi izgube sluha?

Ne pozabite, da je povsem normalno, da žalujete zaradi diagnoze izgube sluha. Vendar vam zaradi tega ni treba obtičati v času. Vaš slušni akustik vam lahko pomaga najti pot skozi težave in slišati bolje kot kadar koli prej s sluhom, ki ga imate. Tako vam zaradi izgube sluha nikoli več ne bo treba zamuditi nobenega trenutka z ljudmi, ki jih imate radi, ali početi, kar imate radi.

Vaše najboljše življenje še čaka. Še danes se obrnite na svojega slušnega akustika.

Deli s prijatelji