Depresija

Ali obstaja povezava med izgubo sluha in depresijo?

Za razumevanje povezave med depresijo in izgubo sluha, ne potrebujemo dodatnih znanstvenih dokazov in raziskav. Že preprost matematični izraz, kot je seštevanje, nam ponazori povezavo med depresijo in izgubo sluha.
In sicer če je a=b in b=c, potem je a=c.

a) Če se soočate z izgubo sluha, obstaja velika verjetnost, da boste zaradi tega namenoma zmanjšali ali se celo izognili socialnim interakcijam in dogodkom (ker nam sluh in slišati sogovornike predstavlja velik izziv, zaradi katerega je druženje manj zabavno).

b) Izogibanje socialnim situacijam in interakcijam lahko posledično vodi v socialno izolacijo.

c) Družbena izolacija pa je povezana z višjimi stopnjami depresije.

Ljudje smo navsezadnje socialna bitja. Če torej nismo socialno aktivni in ne sodelujemo z drugimi ljudmi, se lahko posledice za fizično in duševno zdravje kopičijo.

Če pa potrebujete znanstvene dokaze in raziskave, pa je na voljo veliko študij, katere so privedle do enakih spoznanj.

Nezdravljena izguba sluha poveča verjetnost depresije
Že leta 1999 je študija Nacionalnega sveta za staranje (NCOA) poročala, da so ljudje z nezdravljeno in netretirano izgubo sluha bolj pogosto poročali o depresiji, anksioznosti in paranoji ter veliko manj sodelovali v organiziranih družbenih dejavnostih kot ljudje, ki so zdravili in tretirali izgubo sluha.

Nato so leta 2014 raziskovalci z Nacionalnega inštituta za gluhost in druge komunikacijske motnje (NIDCD) ugotovili močno povezavo med okvaro sluha in depresijo med odraslimi v ZDA.

Pred kratkim pa je skupina, ki je analizirala 35 prejšnjih študij, odkrila, da je pri ljudeh z izgubo sluha kar 47 odstotkov večja verjetnost, da bodo imeli simptome depresije v primerjavi z vrstniki brez izgube sluha.

Ali lahko zdravljenje izgube sluha pomaga pri depresiji?
Torej, če je nezdravljena izguba sluha, ki vodi v depresijo, preprosta matematika, ali lahko zdravljenje izgube sluha izniči rezultate? Klinično je podatkov manj. Toda študija o starejših odraslih iz leta 2019 je pokazala, da je uporaba slušnih aparatov povezana z zapoznelo diagnozo depresije.

Logično pa se zdi, da zdravljenje izgube sluha pomaga. Če ste sposobni slišati kar se da najboljše, so socialne interakcije lažje, kar bi moralo voditi v manjšo socialno izolacijo, kar bi – če ostanemo pri naši matematični enačbi – moralo pomagati zmanjšati tveganje za depresijo.

Izkušnje in pričevanja uporabnikov slušnih aparatov pa to logiko potrjujejo.

Če se želite z pogovoriti o izgubi sluha in o tem, kaj lahko storite, da zmanjšate njen vpliv na vaše počutje, smo tukaj, da vam pomagamo. Vaš AUDIOMED D.O.O.

 

Deli s prijatelji