Pozitiven vpliv zvoka

Tih zvok v ozadju, pozitivno vpliva na ljudi.

Zvok in naše počutje

Ali ste vedeli, da ima zvok pozitiven vpliv na ljudi in na njihovo počutje? In da ob zmernem hrupu lahko lažje razmišljamo, delamo in ustvarjamo, kot pa v popolni tišini? Zato lahko veliko lažje ustvarjamo in se osredotočamo v mirni kavarni, z nežnimi zvoki v ozadju, kot pa v tihi zaprti pisarni.

Različne ravni hrupa

Raziskovalci so preučevali, kako lahko različne ravni hrupa v ozadju vplivajo na naše počutje, ustvarjalnost in razmišljanje.
V študiji so naključne skupine udeležencev izpostavili hrupu v ozadju. Testirali so vpliv različne stopnje hrupa in sicer od popolne tišine do 50, 70 in 85 decibelov (kar je več kot 85 decibelov, lahko vpliva na okvaro sluha in izpostavljenost takšnim zvokom ni priporočljiva). Zanimivo je, da med vsemi stopnjami ravni hrupa, ni bilo statistično pomembne razlike v počutju in ustvarjalnosti skupine udeležencev, razen pri ravni 70 decibelov. Skupina, ki je bila izpostavljena ravni hrupa 70 decibelov, je bistveno prekašala druge skupine v svoji ustvarjalnosti in razmišljanju.

Hrup v kavarni

Rezultati študije, pojasnijo zakaj je mnogo lažje delati v mirni kavarni, kjer je hrup primerljiv z 70 decibeli, kot pa v tišini v svoji pisarni. Hrup v ravni 70 dB, pozitivno vpliva na našo ustvarjalnost in razmišljanje.

Tako so v študiji ugotovili da se optimalno kreativno razmišljanje zgodi s pravo stopnjo hrupa: ne preglasno, a tudi ne v popolni tišini. In 70 dB se zdi ravno prav. Zato uživajte v ne preglasnih zvokih v ozadju. V primeru težav s sluhom, pa nas obiščite v enem izmed naših slušnih centrov.

Deli s prijatelji