Nazaj v šolo

Nasveti za starše otrok, s slušnimi aparati

Kmalu se bodo počitnice končale in otroci se bodo vračali za šolske klopi. Zvezki, knjige, barvice, nalivno pero,… so tipične šolske potrebščine, če pa ste starš otroka, ki nosi slušni aparat, boste morali na seznam dodati še nekaj stvari. Vključenih je nekaj več priprav, ki vam in vašemu otroku pomagajo postati bolj samozavestni glede začetka šole. Še posebej zato, ker je trema ob vrnitvi v šolo pogosta tudi pri otrocih brez izgube sluha. Pri otroku z izgubo sluha pa se ta trema lahko poveča zato je pomembno, da ste pripravljeni in ti nasveti za uporabo slušnih pripomočkov za vrnitev v šolo, vam lahko pomagajo.

  • Da otroku olajšate življenje, poskrbite, da bo vsak dan pripravljen. V nahrbtniku naj ima dodatne baterije za slušne aparate, če bi se baterije v napravi izpraznile. Če je vaš otrok majhen, dajte nekaj rezervnih baterij njegovemu učitelju. Rezervnim baterijam, lahko priložite še komplet za čiščenje ter vse skupaj shranite v trdo škatlo.
  • Pogovorite se s šolskim osebjem o otrokovi okvari sluha in jih obvestite, da vaš otrok nosi slušne aparate. Brez tega znanja lahko mislijo, da jih vaš otrok ignorira, če pride do težave. Poučite jih o določenem modelu slušnega aparata vašega otroka in o tem kaj storiti, če pride do tehnične težave.
  • Poučite svojega otroka, da opozori svojega učitelja, ko česar ne sliši ali ne razume.
  • Med poukom športne vzgoje ali pri kakšni drugi športni aktivnosti se lahko zgodi nesreča. Slušni aparati lahko zaradi znoja izpadejo ali se poškodujejo. Zato poskrbite, da bodo v otrokovem kompletu za shranjevanje na voljo sponke, ki bodo preprečile, da bi se slušni aparat premaknil ali padel ven med telesno aktivnostjo. Tudi odvečna vlaga in mokrota nista prijazni do slušnih aparatov. Torej vključite sušilne kapsule in posodo, da bo slušni aparat zaščiten pred umazanijo, vlago, znojem in dežjem.
  • Otroci, zlasti majhni, so pogosto radovedni in veliko sprašujejo. Ker so otroci radovedni je nujno, da svojega otroka pripravite na vprašanja drugih učencev. Najbolje je, da svojega otroka pripravite na vprašanja in ga obvestite, da ga bodo vrstniki najbrž spraševali o slušnem aparatu, da jih samo zanima in so radovedni, da pa ga s vprašanji ne nameravajo prizadeti. Otroci so po naravi radovedni, ko vidijo nekaj, česar še ne poznajo. Poučite svojega otroka o njegovi izgubi sluha in napravi, da bo lahko o tem govoril z zaupanjem.
Deli s prijatelji