Dober poslušalec

Kako postati dober poslušalec?

Kadar nas poslušalec ne razume, se vedno pogovarjamo o izgubi sluha – kaj pa boljše poslušanje? Komunikacija je dvosmerna ulica.

V podjetju Audiomed si prizadevamo, da ljudem zagotovimo najboljše slušne aparate. Žal pa na eno stvar ne moremo vplivati, to je naprava za boljše poslušanje. Sluh je čut. Poslušanje pa veščina. Včasih smo tako zamišljeni, da pozabimo kako sploh biti osredotočen poslušalec in nenamerno izklopimo svet okoli sebe (naši možgani so včasi preobremenjeni) in tako pozabimo poslušati in slišati kaj je res pomembno. Zato je pomembno, da se zavedamo naših sposobnosti poslušanja.

Da smo dober poslušalec potrebujemo kombinacijo veščin: pozorno spremljanje sogovornika, vzpostavitev očesnega stika, izogibanje motnjam v okolici, med pogovorom ne razmišljamo o nečem drugim, pozorno spremljamo govorico telesa,…

Zakaj pa so dobre sposobnosti poslušanja pomembne?

Ti dejavniki so pomembni iz več razlogov. Najprej in kar je najpomembneje, dajo osebi, s katero se družite ali pogovarjate vedeti, da vas zanima, kaj govori. Nihče noče govoriti in ne biti slišan in nihče noče poslušati nekoga, ki se zdi na pol zainteresiran za njihovo družbo. Nazadnje je pomembno, da vadite te dobre navade poslušanja. da postanejo dosledni. Zjutraj, ko si namestite slušna aparata v ušesa, se prepričajte, kako boste spremljali pogovor.

Deli s prijatelji